Dag van het Zoniënwoud of nieuwe expo? Met deze tips weet u wat te doen dit weekend (maar hou het veilig)

De coronacijfers zijn wat ze zijn en er gelden dan ook strengere maatregelen vanaf volgende week, maar op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend nog altijd uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op, maar vergeet ondertussen de woorden van viroloog Steven Van Gucht niet: "Maak geen extra plannen dit weekend".

Over de strengere maatregelen leest u meer in de andere artikels op VRTNWS, maar als u alsnog een frisse neus wilt halen of uw culturele blik wilt verruimen dan heeft u het juiste artikel aangeklikt. Hieronder vindt u het coronaproof aanbod van dit weekend.

Dag van het Zoniënwoud

Zondag vormt de vierde Dag van het Zoniënwoud het sluitstuk van de "Week van het bos". Trek wandelschoenen aan, houd (meer dan) voldoende afstand van andere wandelaars en geniet van de herfstkleuren in het bos. Op verschillende plekken, zoals in Tervuren, worden zondag gratis wandel- en fietskaarten uitgedeeld. Via deze link kunt u ook enkele routes downloaden.

Weekendje Limburg

Allerheiligen en Allerzielen vallen vroeg dit jaar in Hasselt. Dit weekend start het chrysantenfestival "Kiku matsuri" in de Japanse tuin van Hasselt. De chrysant wordt in Japan niet met de dood geassocieerd, maar wel met geluk, lang leven en gezondheid. De tuin wordt extra mooi aangekleed met - naast chrysanten - ook extra aandacht voor haiku's, de Japanse dichtvorm die Herman Van Rompuy wereldberoemd maakte in Vlaanderen.

Nog tot 2 november kunt u gratis terecht in het Openluchtmuseum Bokrijk, het museum werd omgevormd tot museumwandelpark. Ook de speeltuin is vrij toegankelijk. Reserveren hoeft niet, maar controleer voor u gaat de druktebarometer op de website van Bokrijk.

35 bronzen beelden van Giacometti bij elkaar!

De top drie van duurst geveilde beeldhouwwerken aller tijden? Alberto Giacometti, Alberto Giacometti en Alberto Giacometti. Meer dan 120 miljoen euro bracht "L'Homme au doigt" op in 2015, een absoluut record. 

De figuren van Giacometti blijven wereldwijd mensen aanspreken. Dat er in Cité Miroir in Luik nog tot 17 januari niet minder dan 35 bronzen sculpturen van de kunstenaar te zien zijn, is een belevenis die u niet wilt missen. De expo "Alberto Giacometti, l'humanité absolue" wordt samen georganiseerd met de officiële stichting, die ook het atelier in Parijs en de nalatenschap beheert. Op voorhand reserveren is verplicht. 

Gent autovrij

Gent deed niet mee in september toen tal van steden en gemeenten een autovrije zondag organiseerden. De stad koos een eigen - herfstige - datum, nu zondag. Het viaduct B401 richting Zuid, de "fly-over", zal door de strengere coronamaatregelen uiteindelijk niet opengesteld worden voor wandelaars en fietsers, dat is vrijdavond beslist. Het grootste deel van de binnenstad blijft zondag wel autovrij en er zijn nog altijd twee uitgestippelde fietsroutes die u kunt volgen. Via deze link ontdekt u wat dit weekend nog kunt doen.

Digitale weekendopties

De 47e editie van Film Fest Gent is dinsdag begonnen en loopt nog tot 24 oktober. Dit moet een van de meest zenuwslopende edities uit de festivalgeschiedenis zijn, maar gelukkig voor het festival worden de regels voor evenementen wellicht pas aangescherpt wanneer Film Fest Gent afrondt.

Enkel de late voorstellingen zullen volgende week niet door kunnen gaan. Er is gelukkig ook - voor het eerst - een digitaal alternatief. Zowat de helft van de films is ook digitaal te bekijken, via deze link.

Bekijk hieronder het verslag van Film Fest Gent uit "Het Journaal", het festival loopt ook digitaal:

Videospeler inladen...

Ook de finale van Humo's Rock Rally kunt u dit weekend vanuit uw luie zetel meemaken, Humo streamt de finale zondag vanaf 17 uur. Alles gebeurt live in de AB in Brussel, waar enkel vrienden en familieleden van de finalisten welkom zijn. Ook de jury zal in de zaal zitten om de optredens te beoordelen.

Zaterdag nog meer goede muziek bij u thuis. Radio 1 presenteert van 9 tot 18 uur De LageLandenLijst. Halen Kommil Foo, Het Zesde Metaal en Ramses Shaffy & Liesbeth List opnieuw de top drie?

Laatste weekend voor de Biënnale van de Schilderkunst

De Leiestreek herbergt enkele musea voor de fijnproever, zoals het museum Dhondt-Dhaenens in Deurle, het Museum van Deinze en de Leiestreek (Mudel) of het Roger Raveelmuseum in Machelen aan de Leie.

Om de twee jaar bundelen die hun krachten voor de Biënnale van de Schilderkunst, waarbij ze werken uit hun eigen collecties tentoonstellen in combinatie met gloednieuwe, hedendaagse kunst. Als toemaatje is er nog een gratis tentoonstelling in het museum Gevaert-Minne in Sint-Martens-Latem met intrigerend werk van Gideon Kiefer.

Al dat moois is nog tot zondag te zien, maar met de nieuwe restricties is dit voor de musea toch een beetje eindigen in mineur. We doopten het in juli bij de opening al "blijf-in-uw-kotkunst" en bij de sluiting van de Biënnale lijkt de geschiedenis zich weer te herhalen. Desondanks, een prettig weekend!

Meest gelezen