De week van VRT-journalist Koen Wauters, COVID-19-patiënt: "Ik schrik van de kracht van het virus"

VRT NWS-collega Koen Wauters is zelf besmet met het coronavirus en houdt vanop zijn ziekbed een videodagboek bij.  Hij heeft milde symptomen, in zijn geval extreme vermoeidheid. "Ik schrik van de kracht van corona. Voor kwetsbare mensen moet dit nog veel erger zijn," zegt hij. De wetenschapsjournalist in hem voegt er aan toe: "Maar ergens heb ik wel respect voor dat virus." 

Niemand is immuun, ook niet de wetenschapsreporter die de voorbije tien maanden verslag heeft uitgebracht over de wereldwijde verspreiding van corona. "Ik schrik van de kracht van het virus," zegt Koen Wauters nu hij een week ziek is. "Het is echt geen verkoudheid, merk ik nu wel."

Het is echt geen verkoudheid

"Hoe het gaat? Het gaat, maar ik ben zeer, zeer moe," steekt Koen Wauters van wal. "Niet zomaar vermoeid. Ik merk dat heel mijn lichaam zich aan het verweren is tegen iets en dat dat heel veel energie kost." Hij slaapt lange nachten en ook overdag zoekt hij ’s ochtends de zetel en na de middag opnieuw het bed op. Andere symptomen heeft hij niet op dit moment. 

Vermoeid in de overtreffende trap

Hoe begint zoiets? Ruim een week geleden, op vrijdagavond 9 oktober, voelt Koen Wauters zich erg moe. Dat leek toen normaal. "Het was een heel drukke werkweek geweest, met de Nobelprijzen, het aanhoudende coronanieuws maar ook de Vlaamse PhD-cup die ik presenteerde". Fietsen op zaterdag lukt niet zo goed. "Ik bleef ter plekke trappen."

Tijdens een museumbezoek op zondag moet Wauters af en toe gaan zitten op een bankje. "Toen wist ik: dit is niet normaal." Daar komt ook nog eens spierpijn bij, onder meer in de schouders.

Maandag 12 oktober - ochtend

Videospeler inladen...

De thermometer laat lichte koorts zien: 37,5 graden. Moe, spierpijn én koorts: drie redenen om de dokter te bellen, vindt Koen Wauters. Het duurt een paar uur om zijn huisartsengroepspraktijk telefonisch te bereiken. "Op maandag is het daar heel druk en al zeker met corona." ’s Avonds heeft hij een afspraak te pakken.

Maandag 12 oktober - avond

Videospeler inladen...

’s Avonds gaat Koen Wauters op consultatie bij de huisarts. Die neemt een coronatest af. "Dat valt reuze mee," zegt Wauters. Voor de huisarts is het ook nog wennen: "Ik ben nog maar de eerste patiënt die haar vraagt om mijn testresultaat te koppelen aan de Coronalert-app. Maar het gaat vlot. Binnen de 48 uur zou die app iets moeten laten weten of zou de dokter me opbellen. Afwachten."

Dinsdag 13 oktober

Videospeler inladen...

De grootste klacht is vermoeidheid. "Ik ben écht moe," zegt Koen Wauters. "En dit zijn dan nog milde symptomen. Ik leef aan de goede kant van de statistieken qua leeftijd (48) en gewicht. Voor kwetsbare mensen is dit veel erger. Zij moeten echt lijden als ze dit onder de leden hebben."

Woensdag 14 oktober

Videospeler inladen...

Ruim 36 uur na de test wordt Koen Wauters op woensdagochtend om 9u door de huisarts opgebeld met het nieuws dat hij coronapositief is. "Ik ben nu officieel COVID-19-patiënt."

De contactopsporing werkt

Rond 11 uur krijgt hij op de Coronalert-app ook de melding dat hij besmet is. Hem wordt gevraagd om die info te delen met iedereen met wie hij in nauw contact stond. Hij geeft zijn toestemming en "vijf minuten later kleurt de app van mijn vrouw ook rood."  

Ook de fysieke contactopsporing schiet in actie. Rond 16u krijgt Koen Wauters een telefoontje van een vriendelijke vrouw die hem vraagt met wie hij allemaal contact heeft gehad. "Ik geef een aantal namen door, bijvoorbeeld van collega’s." 

Donderdag 15 oktober

Videospeler inladen...

"Weinig te melden vandaag, behalve dat ik nog altijd erg moe ben. De contactopsporing loopt goed. De mensen die ik heb opgegeven hebben donderdagvoormiddag een telefoontje gekregen." Het kost wat tijd, maar het werkt. De app werkt sowieso wel sneller, stelt Koen Wauters vast.

Ik sluit me niet echt op zolder op

Medicijnen neemt Koen Wauters niet. Met zijn eetlust valt het nog mee. Maar organisatorisch is het wel aanpassen. Nu hij besmet is, moeten zijn vrouw en kinderen zich ook laten testen. "Het is vooral sneu voor hen, dat zij ook in quarantaine moeten."  

Apart slapen, afzonderlijk de badkamer gebruiken en op veilige afstand eten is de boodschap. "Maar me echt op zolder opsluiten en dan drie keer per dag een bord eten voor de deur laten zetten, dat gaat me te ver," zegt Wauters. "Het is dus een beetje zoeken."

De enige remedie is rust

Intussen is rusten het enige wat er op zit. "Als je koorts of pijn hebt kun je paracetamol nemen, maar daar heb ik geen last van. Het zijn milde symptomen; ik ben geen Trump die me meteen laat volstoppen met experimentele middelen," lacht Wauters. "Voor al die andere middelen, remdesivir of dexamethasone, ben ik niet ziek genoeg."

Vrijdag 16 oktober

Videospeler inladen...

"Ik voel me nog altijd moe. Ik krijg veel bemoedigende berichtjes, dat is wel heel leuk. Bedankt daarvoor, iedereen!" Op vrijdag kan er een lachje af.

Heeft Koen Wauters enig idee waar hij dat vermaledijde virus heeft opgelopen? "Zeker in de werkcontext. Ik heb geen familie of vrienden gezien. Misschien een collega?  Ik pas altijd goed op. Maar ik heb vorige week wel heel veel mensen gezien voor het werk, zowel op de VRT als daarbuiten." 

Koen Wauters moet zich zeker nog tot maandag afzonderen en kan pas weer onder de mensen komen als hij 24 uur geen symptomen meer heeft.

Knap gedaan van dat virus

"Het is geen verkoudheid, merk ik nu echt. Maar anderzijds heb ik ook wel ergens respect voor de opmars van corona. Op tien maanden tijd vanuit Wuhan in China letterlijk tot in mijn eigen lichaam: ik vind dat knap gedaan van dat virus. Op de een of andere manier is dat toch fascinerend.” Hier spreekt de nieuwsgierige wetenschapsreporter.

Hou je aan de maatregelen. Doe dat nu gewoon

Van op zijn ziekbed heeft Koen Wauters nog een boodschap: "Hou je aan de maatregelen. Verlies je niet in non-discussies. Het is een virus dat je niet mag onderschatten, zelfs al maak ik zelf de milde variant mee. Doe dat nu gewoon, aanvaard dit, we moeten hier gewoon door."

Meest gelezen