2019 Getty Images

Disney+ waarschuwt voor racisme bij "Peter Pan", "Dombo" en "Aristokatten"

Streamingzender Disney+ toont voortaan waarschuwingen bij oude klassieke tekenfilms zoals "Peter Pan", "Dombo" en "De Aristokatten". Voor de film begint, krijgen kijkers de boodschap dat de film "achterhaalde, racistische stereotyperingen" kan bevatten. Disney wil de films niet weghalen omdat het "het debat voor een meer inclusieve toekomst wil aanwakkeren".   

Wie een van de bewuste films kiest, krijgt vooraf een mededeling te zien. "Dit programma bevat negatieve weergaves en/of een verkeerde behandeling van mensen of culturen", staat er. "Deze stereotyperingen waren toen al fout en zijn dat nu nog steeds. Maar in plaats van de inhoud te verwijderen, willen we de schadelijke impact ervan erkennen, ervan leren en het debat voor een meer inclusieve toekomst aanwakkeren."

Op zijn website geeft Disney meer uitleg bij zijn beslissing, die er komt na de oplaaiende discussie over racisme in de Verenigde Staten. "Als onderdeel van ons blijvende engagement voor diversiteit en inclusie, zijn we onze bibliotheek aan het herbekijken en plaatsen we waarschuwingen bij inhoud met negatieve weergaves of een verkeerde behandeling van mensen en culturen. We zien dit als een kans om te leren van een geschiedenis die ons allemaal raakt."

"De Aristokatten", "Dombo" en "Peter Pan"

Disney geeft ook enkele voorbeelden. Zo komt er in "De Aristokatten" (1970) een Aziatische kat met "uitvergrote stereotiepe gelaatstrekken zoals spleetoogjes" voor. "Hij zingt in Engels met een slecht accent en speelt piano met eetstokjes".

thewaltdisneycompany.com

In "Dombo" (1941) is er een scène met een stel kraaien die een ode brengen aan zogenoemde minstrel shows uit de 19e eeuw. Dat zijn shows waarbij witte acteurs met een zwart geschminkt gezicht en sjofele kleren de spot drijven met zwarte slaven. "De leider van de kraaien heet Jim Crow, een verwijzing naar de gelijknamige wetten die de rassenscheiding in de VS oplegden."

thewaltdisneycompany.com

En dan is er "Peter Pan" (1953), waar Native Americans, de oorspronkelijke inwoners van de VS, op "een dergelijke stereotiepe manier verbeeld worden die niet hun diversiteit en ook niet hun authentieke culturele tradities toont. Ze praten een onverstaanbare taal en er wordt naar hen verwezen als redskins, roodhuiden."

Ook andere films hebben een melding gekregen, zoals "Lady & de Vagebond", "Jungle Book" en "Swiss Family Robinson".

(artikel gaat voort onder de afbeelding)

thewaltdisneycompany.com

"Gone with the wind", "Little Britain" en "Fawlty Towers"

De discussie over racisme in de Verenigde Staten is flink opgelaaid na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Die overleed in mei bij zijn arrestatie door witte agenten. Ook tv- en filmmakers worden ter verantwoording geroepen.

Eerder dit jaar haalde HBO de klassieker "Gone with the wind" van zijn streamingkanaal HBO Max, een film die speelt tijdens de Amerikaanse Burgeroolog, toen de zuidelijke staten tegen de noordelijke vochten, met de slavernij als inzet. Twee weken later werd de film weer aangeboden, maar nu met een waarschuwing over slavernij.

Ook andere films en tv-series kwamen onder vuur. Alle Britse streamingplatforms verwijderden de absurd-komische Britse reeks "Little Britain" omdat de acteurs zich zwart schminkten voor bepaalde rollen. Dat "blackfacen" wordt als beledigend ervaren. De acteurs van "Little Britain" hebben er zelf spijt van. De BBC plaatste een waarschuwing bij de "The Germans"-aflevering van de legendarische comedyreeks "Fawlty Towers"..

Meest gelezen