Expert pleit voor helderheid in studentensteden: "1 kleurcode per stad voor hoger onderwijs"

Universiteiten en hogescholen in Vlaanderen beslissen onafhankelijk van elkaar welke corona-alarmcode ze hanteren. De Universiteit Gent schakelt binnenkort over op code rood en houdt amper nog fysieke lessen, de hogescholen in de Artveldestad houden het op code oranje. Daar gaan lessen in beperkte mate nog door. "Dat is niet helder, 1 kleurcode per stad zorgt voor duidelijkheid", zegt professor Brecht Warnez.  

Gisteren maakte de universiteit van Gent bekent dat vanaf 26 oktober code rood geldt. Dat betekent dat er niet langer hoorcolleges zullen doorgaan. Alleen praktijklessen zullen vanaf dan nog plaatsvinden onder erg strikte veiligheidsmaatregelen. De Gentse universiteit schakelt zo als eerste onderwijsinstelling in Vlaanderen over naar een strengere coronaschaal. Elders geldt bijna overal code oranje. Dat betekent dat lessen nog kunnen doorgaan met een minimumbezetting aan studenten. Alle hogescholen in Gent hanteren op dit moment oranje. Dat er nu verschillende kleurcodes gelden in één stad voor studenten is niet naar de zin van de Vlaamse Vereniging voor studenten.  

Dit is onduidelijk voor studenten én ouders. Er zijn geen specifieke aanwijzingen dat er veel besmettingen op campussen gebeuren. 

Dylan Couck van de Vlaamse Vereniging voor Studenten

Professor Brecht Warnez van de universiteit Gent pleit voor een kleurcode op stadsniveau zodat het voor alle betrokkenen duidelijker is. "Er zou beter overleg komen tussen de steden, de betrokken ministers en de verschillende instellingen voor hoger onderwijs op één plek. Een code op stadsniveau is veel logischer."  

Het virus maakt geen verschil tussen een universiteits- of een hogeschoolstudent. Ze nemen dezelfde bus. 

Professor Brecht Warnez, universiteit Gent

Later vandaag komt het overlegcomité samen en komt mogelijk het thema onderwijs aan bod. Het is nog niet duidelijk of daar plannen zijn om één uniforme regel af te spreken. 

Meest gelezen