Expo dakloze vrouwen in Brussel: “Ondanks gruwelijkheden, probeer ik nieuw leven op te bouwen”

Het is een keiharde confrontatie met het leven op straat. De nieuwe expo ‘Vrouwen’ van daklozenorganisatie Samusocial. Die start niet toevallig vandaag, op de Dag van de Armoede. In het bezoekerscentrum van het Europees Parlement maak je kennis met 15 vrouwen die tijdens de lockdown werden opgevangen in de buurt. Met foto’s en geluidsfragmenten leer je meer over hun traumatische maar ook hoopvolle verhaal. 

Jennifer (foto) is bijna 40 en één van de 15 vrouwen die geportreteerd worden op de nieuwe tentoonstelling van daklozenorganisatie Samusocial. Met indringende foto's en getuigenissen die werden ingesproken door actrice Hella D'Haeyer kom je te weten hoe ze op straat zijn geraakt. Zoals Jennifer die oorspronkelijk opgroeide in Luik. "Mijn adoptievader heeft me verkracht en ik werd zwanger. Ik was 15 toen mijn dochter werd geboren. Ik heb geprobeerd abortus te plegen door me van de trap te laten vallen. Maar dat is niet gelukt."

Aan het Brusselse Zuidstation waar ik sliep heeft iemand ooit mijn tent in brand gestoken 

Jennifer stopte met school en liep weg van huis. "Op straat ging ik met de verkeerde mensen om en raakte aan de drank en drugs. Ik leerde een man kennen, met wie ik drie kinderen heb gekregen. Later volgden er nog anderen, sommigen waren gewelddadig. Eén van hen probeerde zelfs mijn dochter te slaan." Jennifer vluchtte weg naar Brussel, en raakte op straat. "Ik heb daar veel meegemaakt. Zo sliep ik in een tent vlakbij het Zuidstation. Op een dag heeft iemand die in brand gestoken. Het waren heel heftige tijden."

Verhalen van hoop

Toch is de tentoonstelling er ook één van hoop. En verder kijken dan het label van 'dakoze vrouw'. Jennifer: "Nu zijn mijn kinderen 24, 19, 17 en 15 jaar oud. Ondanks al die gruwelen probeer ik mijn leven opnieuw op te bouwen en blijf ik vooruitgang boeken. Ik zou naar een opvanghuis moeten gaan maar daar  ben ik nog niet klaar voor. Ook niet om alleen te gaan wonen of om een woning te delen. Ik word bijna 40, en hoop mijn leven nog om te kunnen gooien.”

De expo 'Vrouwen' van daklozenorganisatie Samusocial loopt tot 28 februari in het Parlamentarium, het bezoekerscentrum van het Europees Parlement.
De toegang is gratis. Foto's en getuigenissen kan je ook al hier ontdekken. 

Meest gelezen