Gent topstad voor startende studenten: zowat elke werkdag begint een student met een onderneming

Bij wijze van spreken start in Gent elke werkdag een student een onderneming op: 254 waren er dat het afgelopen academiejaar. Een deel van die ondernemingen blijft bestaan, een ander dan weer niet. Maar wie stopt heeft toch ervaring en competenties mee die hem of haar vooruit helpen op de arbeidsmarkt. Dat stelt Gentrepreneur vast, dat informatie en begeleiding biedt aan studenten die een onderneming willen starten. “Ze vertrekken vanuit een passie, een origineel idee, of een nood bij zichzelf of in hun omgeving, en de coronacrisis heeft hen niet tegengehouden, integendeel!”   

“Gentrepreneur bestaat 10 jaar en heeft sindsdien het aantal studenten die een onderneming starten zien vertienvoudigen,” zegt Evelyne Verhovert van Gentrepreneur aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. Het afgelopen jaar waren er 254 studenten die bij één van de coaches zijn langs geweest voor begeleiding, en die ook een ondernemingsnummer hebben aangevraagd. “Jongeren zijn heel origineel, laten zich niet makkelijk afschrikken – ook niet door de coronacrisis – en zetten veelal door. Sommige van die ondernemingen groeien uit tot een bedrijf met veel werknemers. Het aantal is wellicht nog groter, als we er de jonge starters bijrekenen die niet bij ons zijn langs geweest”, zegt Evelyne.

Extra boost door coronacrisis

Veel winkels en bedrijven zijn noodgedwongen gesloten of gekrompen door de coronacrisis, maar de studenten hebben niet stilgezeten, zegt Evelyne van Gentrepreneur: “Onze coaches zijn zelfs overbevraagd: wellicht omdat jongeren meer durven, zich niet laten afschrikken en kansen zien in de crisis. Er is bijvoorbeeld een student-ondernemer die een platform heeft gemaakt om producten bij de bakker online te kunnen bestellen, zodat je ’s morgens niet al te lang in de rij moet wachten. Die heeft als één van de eersten een app ontwikkeld waarmee je in de horeca via een QR-code coronaproof drank kan bestellen. Dus ze zien daar wel kansen in en laten zich niet afschrikken.” 

Succesverhaal of niet, de ervaring heb je mee voor het leven

Evelyne Verhovert, Gentrepreneur

“Niet iedereen die bij ons passeert start effectief een onderneming op en heeft er succes in”, zegt Evelyne, “er zijn er zeker die beseffen dat het niets voor hen is. Maar we zien wel dat jongeren na zo’n ervaring bepaalde vaardigheden overhouden die waardevol zijn.  We merken dat ook in Gent: dat bedrijven echt zoeken naar nieuwe werknemers met zo’n ondernemende houding, en ook aan ons vragen waar ze terecht kunnen. Zowat 40 procent van de startende studenten doet voort met de onderneming. Bijvoorbeeld Jeroen De Wit, CEO van Teamleader, die stelt nu zowat 100 mensen te werk. Dus er zijn er zeker wel die groot worden met hun onderneming.

Een idee, een passie of een nood: zo start een jongere een onderneming

Jongeren zoeken geen specifieke sectoren op om een onderneming te starten. Het is heel divers, en ook niet altijd gelinkt aan hun opleiding. Soms starten ze iets op vanuit een passie of een hobby. Er zijn er ook die een leemte proberen op te vullen die ze zelf ondervinden, of die ze in hun omgeving zien. Zo ontwikkelde een student een ronde balpen omdat dat voor een neefje met een motorisch probleem makkelijker is, en daar zijn dan ook andere gegadigden voor.

Het is een heel goede levensles, maar het is heel belangrijk je huiswerk goed te doen!

Ruslan Podgaetskiy, startte een onderneming toen hij nog studeerde

Nog anderen zijn op zoek naar iets voor zichzelf en vinden het niet. Ze starten dan maar een onderneming om de leemte op te vullen. Dat is ook het verhaal van Maybritt en Ruslan. Zij zijn  jaar 3 geleden gestart met Davai Delicious Dumplings. Ze zochten goedkope en gezonde studentensnacks, vonden die niet, en maakten dan maar zelf Russische vegan dumplings (een gerecht dat bestaat uit stukjes deeg die om een vulling gewikkeld zijn).  Ruslan Podgaetskiy: "Een onderneming starten tijdens onze studies was echt wel heel moeilijk, maar was toch wel handig. Tegen het moment van ons afstuderen, waren we klaar om écht naar de markt te gaan: we maakten eerst de vegan dumplungs voor chefs en cateraars, en nu verkopen we ze ook in winkels. Ik zou het iedereen aanraden om een onderneming te starten tijdens de studies, want het is een goede levensles ook. Mailen met je professor of groepswerken maken op school, dat is wel leuk en zo. Maar dan echt business cases meemaken, praten met klanten en leveranciers: dat is dan natuurlijk écht anders.  Het is natuurlijk héél belangrijk je huiswerk goed te maken: welke zijn mijn kosten, wat heb ik nodig, hoe lang kan ik het trekken? Dat is echt wel veel belangrijker dan je denkt."

Meest gelezen