Getty Images

Voorzitter Kinderarmoedefonds over armoede in coronatijd: "We moeten kinderen uit het isolement halen"

Morgen is het Werelddag van Verzet tegen Armoede. Ook in de provincie Limburg blijft armoede een schrijnend probleem, want meer dan 138.000 Limburgers hebben een inkomen onder de armoedegrens. "Vooral kinderarmoede is sterk aan het toenemen, en door corona wordt dat probleem nog erger", zegt Noël Slangen bij Radio 2 Limburg.

"Ons land doet het helaas niet goed wat kinderarmoede betreft", vertelt Noël Slangen, voorzitter van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting. "Bij ouderen is armoede de afgelopen tien jaar afgenomen, maar kinderarmoede is sterk aan het toenemen. Met corona wordt dat probleem nog erger." Dat komt doordat een deel van die armoede veroorzaakt wordt door isolement, iets dat door corona nog vaker voorkomt. "Veel mensen in armoede leven bijvoorbeeld met veel mensen op een kleine oppervlakte op een plaats waar geen groen in de buurt is", gaat Slangen verder. "We zien dan ook een toename van het intrafamiliaal geweld, en dat baart me wel zorgen."

Volgens Slangen is het dan ook belangrijk om de scholen open te houden, als er een nieuwe lockdown komt. "Voor kinderen in armoede is de school vaak een noodzakelijk verlengstuk van hun leefomgeving", legt hij uit. "We mogen ook het belang van crèches niet onderschatten. Als die gesloten worden, heeft dat een grote impact op de ontwikkeling van kinderen." 

De eerste lockdown heeft tot veel ontsporingen geleid

Noël Slangen, voorzitter van het Kinderarmoedefonds

Volgens Slangen moet er bij een nieuwe lockdown ook werk gemaakt worden van de openbare ruimte en de professionele hulpverlening: "Kinderen die in de buurt van een park wonen, ontwikkelen zich sneller, maar het zijn vooral kinderen van rijke ouders die in de buurt van parken wonen. Dat betekent dat we sterk moeten inzetten op openbare ruimte voor iedereen. En we moeten ook rekening houden met de hulpverlening. Tijdens de eerste lockdown is de professionele hulpverlening bijna ook in een lockdown gegaan. Dat heeft geleid tot veel ontsporingen."

Een gift kan de pijn verzachten, maar daarmee is het armoedeprobleem nog niet opgelost. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar structurele oplossingen. "We kunnen het armoedeprobleem alleen doorbreken door kinderen uit het isolement te halen en hen op heel jonge leeftijd al te omringen met positieve prikkels en liefde. Daarom is het vooral belangrijk dat we meer investeren in ons sociaal weefsel", besluit Slangen.

Meest gelezen