Een hond van het ras 'Cane corso'
Katherine Mihailova

Hondentherapeut over incident Tremelo: "Uitzonderlijk, maar honden worden niet zomaar agressief"  

Kan een hond zijn eigen baasje aanvallen? En waarom dan? Die vragen dringen zich op na de dood van een 83-jarige man uit Tremelo. De man werd dood teruggevonden in het natuurgebied De Bolloheide. Mogelijk werd het baasje doodgebeten door zijn eigen hond. 

Gisterenmiddag heeft een wandelaar het lichaam van een 83-jarige man ontdekt in natuurgebied De Bolloheide. Het slachtoffer was eerder op de dag op zoek naar zijn hond die ontsnapt was en mogelijk heeft die hond dus zijn eigen baasje aangevallen, al is het ook mogelijk dat de man onwel is geworden en daarna door zijn hond is toegetakeld. Het parket zoekt uit of de hond zijn eigen baasje heeft doodgebeten.

Volgens hondengedragsdeskundige Els Jaspart uit Ottenburg, Huldenberg, is dit een zeer uitzonderlijk geval. "Dit is toch wel extreem en heb ik nog niet eerder gezien." Jaspart stelt zich ook meteen de vraag hoe die hond bij die 83-jarige man terecht is gekomen. "Wat doet een 83-jarige man met een Cane Corso? Dat is een grote hond en geen gemakkelijke. Dit is geen goede match tussen baasje en hond", vertelt ze in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant.

Honden zijn van nature nooit agressief. Het zijn mensen die honden agressief maken.

Hondentherapeut Els Jaspart

Volgens Jaspart zit het ras van de hond er voor niks tussen. "Mensen denken wel eens dat een Cane Corso een agressief hondenras is. Maar honden zijn van nature nooit agressief. Het zijn wij, mensen, die honden agressief maken. Door een slechte opvoeding bijvoorbeeld. Teveel vrijheid en te weinig structuur en grenzen, waardoor de hond zich dominant gaat opstellen. Honden met een dominantieprobleem nemen snel de overhand. Meestal blijft dat bij een verwittiging en geeft zo'n hond signalen, zoals grommen. Maar een incident waarbij een hond zijn baasje doodbijt, is echt wel uitzonderlijk."

Ook genetica en ziekte kan een rol spelen in het agressieve gedrag van honden, aldus Jaspart. "Een hond met een tumor, die zich niet goed voelt, gaat zich ook niet goed gedragen."

99 procent-honden

Een dierenarts heeft de hond in kwestie intussen laten inslapen en volgens hondentherapeut Jaspart is dat de juiste beslissing geweest. "Een hond met gedragsproblemen kan je aanpakken, door therapie kan je zijn gedrag verbeteren. Maar we noemen dat '99 procent-honden'. Ze zullen nooit volledig betrouwbaar zijn. In een geval als dit is er dus geen discussie mogelijk: die moet je laten inslapen. Want ook al pak je zijn gedrag aan, je kan hem nooit helemaal vertrouwen. Wie wil zo'n hond in huis?"

Meest gelezen