Videospeler inladen...

Horeca Vlaanderen: "Dit is een gitzwarte vrijdag"

Topman Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen spreekt over een gitzwarte dag, nu het Overlegcomité van de verschillende regeringen heeft beslist dat de horecasector tijdelijk moet sluiten om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij verwacht financiële compensaties voor de sector. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zegt dat die compensaties er ook komen en dat ze ruim zullen zijn.  

De Caluwe vindt het vooral tergend dat de horecasector weer het slachtoffer is, zonder dat wetenschappelijk bewezen is dat besmettingen vooral plaatsvinden in horecazaken. Hij rekent op financiële steun om zo veel mogelijk faillissementen in de sector te vermijden. 

Zelfs vóór deze mogelijke beslissing was er al een geschat omzetverlies van boven de 7 miljard

Matthias De Caluwe (Horeca Vlaanderen)

"Dit is gewoon een  gitzwarte vrijdag voor 61.000 horeca-ondernemers, hun families en 140.000 mensen die er werken", aldus De Caluwé. "Dit gaat lang duren om dat te boven te komen."

"Zelfs vóór deze mogelijke beslissing was er al een geschat omzetverlies van boven de 7 miljard voor dit jaar, en dat zal alleen maar oplopen", klaagt de topman van Horeca Vlaanderen. "Als je zo'n disproportionele beslissing neemt, hopen we dat daar op zijn minst bewijzen voor zijn, en dan is ondersteuning het enige juiste antwoord van deze regeringen."

We gaan echt diep in onze beugel tasten 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

"Wij gaan met een zeer fors steunpakket komen, ook federaal", reageert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in "Het Journaal". "Dat gaat over zeer veel geld gaan, we gaan echt diep in onze beugel tasten omdat we vinden dat we die beslissing niet kunnen nemen als we niet voor een fatsoenlijke compensatie kunnen zorgen."

Vandenbroucke erkent dat de horecasector de voorbije maanden veel inspanningen heeft gedaan om veilig te werken. "Maar het punt is vandaag dat we het aantal contacten willen verminderen."

Horeca Vlaanderen heeft trouwens geen begrip voor wie zich niet aan de regels heeft gehouden. "Ik begrijp niet dat mensen zich niet houden aan die weinige inspanningen die gevraagd worden", zei Matthias De Caluwe eerder vanavond.

Videospeler inladen...

Meest gelezen