Videospeler inladen...

Japan gaat afvalwater van verwoeste kernreactor in Fukushima in zee lozen

De Japanse regering is van plan om een grote hoeveelheid nucleair vervuild afvalwater van de kernreactor van Fukushima in de oceaan te lozen. Dat water zou wel worden gefilterd. Sinds de kernramp van 2011 is nu al meer dan een miljoen ton afvalwater van de centrale opgeslagen in grote tanks.

U herinnert zich wellicht de tsunami en de daaropvolgende ramp in de kerncentrales van Fukushima op de oostkust van Japan in 2011. Ook toen raakte de Stille Oceaan bevuild door kernmateriaal. In de buurt ligt nu meer dan een miljoen ton afvalwater van die kerncentrale opgeslagen in grote tanks, maar dat zal dus niet lang meer duren.

Dit gaat jaren werk om onze reputatie te herstellen, tenietdoen

Een woordvoerder van de Japanse visindustrie

Betrouwbare Japanse media melden nu dat een deel van dat afvalwater binnenkort in zee geloosd zou worden. De Japanse regering zegt dat een formele beslissing nog niet genomen is, maar dat daar ook niet te lang meer gewacht mee kan worden. 

Volgens de krant Asahi zou het overigens nog twee jaar duren vooraleer het eerste water in zee zou terechtkomen. Het moet immers eerst worden gefilterd om de meest schadelijke stoffen eruit te halen vooraleer het water verdund in de oceaan zou terechtkomen. Volgens het bedrijf Tokyo Electric dat eigenaar is van de centrale, zouden alle radioactieve stoffen uit het afvalwater worden verwijderd, behalve tritium. Dat laatste is erg moeilijk weg te zuiveren en zou niet erg schadelijk zijn, aldus het bedrijf.

Bekijk hier beelden van de ramp uit 2011 en van de honderden tanks met afvalwater: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

En wat met de visserij?

De Japanse visindustrie is alleszins niet te spreken over de maatregelen en vreest dat de reputatie in eigen land en internationaal geschaad zou worden. Vis en schaaldieren vormen een erg belangrijk onderdeel van het menu in Japan -denk maar aan sushi of sashimi- en het zijn ook erg belangrijke exportproducten. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De Japanse vissers vrezen dat alle moeite die ze de voorbije jaren gehad hebben om hun reputatie te herstellen na de kernramp van Fukushima tenietgedaan zal worden als het afvalwater in zee geloosd wordt. 

Hun collega's in Zuid-Korea delen die bezorgdheid. Zuid-Korea heeft na de kernramp in 2011 een invoerverbod ingesteld voor vis en schaaldieren uit de regio rond Fukushima. Ook andere landen zoals China zullen wellicht de komende tijd weinig zin hebben in uit Japan ingevoerde visproducten.

Meest gelezen