Kinderziekenhuis ZNA Koningin Paola op "beestige wijze" opgefleurd

In het Paola Kinderziekenhuis in Wilrijk is de eerste verdieping opgefleurd en staat alles in het teken van het thema jungle en safari. Het initiatief komt van de ouders van Ferre, die 5 jaar geleden de strijd tegen kanker verloor. Het geld dat ze ingezameld hadden voor zijn behandelingen wilden ze na zijn overlijden besteden aan een goed doel. Op die manier ontstond een vzw die het verblijf in het ziekenhuis aangenamer wil maken voor kinderen.

Lotti Walters, de mama van Ferre, is er best wel trots op dat de eerste verdieping van ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis er voortaan minder steriel uitziet. De kamers, de speelzaal en de burelen staan nu in het teken van safari. Safaridieren op grote stickers zorgen voor een aangename omgeving en helpen de kinderen vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn.

Ferre overleed vijf jaar geleden aan kanker. "Tijdens zijn behandeling, wilden wij het voor hem in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken", vertelt mama Lotti op Radio  Antwerpen. "Of het nu voor één nacht was of meer, Ferre nam altijd anderhalve valies vol met decoratie mee. Gekleurde verlichting, geplastificieerde posters, ballonnen,... Het had een positief effect op hem. De dokter kon met hem praten over zijn kamer en niet alleen over de kanker."

Of het nu voor één nacht was of meer, Ferre nam altijd een anderhalve valies vol met decoratie mee. Gekleurde verlichting, geplastificeerde posters, ballonnen,... Het had een positief effect op hem

vzw With love by Ferre

Na het overlijden van Ferre werd de vzw With love by Ferre opgericht. "Er was heel veel geld ingezameld voor Ferre zijn behandeling", vertelt Lotti. "Na zijn dood hebben we beslist om het resterende geld te besteden aan de droom van onze zoon: kindjes gelukkig maken. Zo gingen we aan de slag in UZ Leuven, UZ Gent, UZA en nu ook het Paola Kinderziekenhuis."

Het thema safari is bewust gekozen. "Eerst en vooral spreekt het jong en oud aan. Daarnaast is wetenschappelijk aangetoond dat natuur een helend effect heeft op het herstelproces van een kind." Elk kind kan een kamer kiezen met zijn of haar favoriete dier. Er is keuze uit zebra’s, giraffen, olifanten en flamingo’s.

Safari-jeep

Intussen zijn er 12 safari-kamers voor kinderen in dagopname (kinderen die regelmatig een dag in het ziekenhuis blijven). In een volgende fase volgen boomstammetjes als zitbank en een safari-jeep. Ook de intensieve zorg wordt in het safarithema gezet.

Binnenkort worden op de tweede verdieping 38 kamers aangepakt voor kinderen die overnachten. Deze kamers krijgen een ander thema.

 

Meest gelezen