Legertop duikt op in decor van "Thuis": "Maar de strijd tegen COVID-19 is geen fictie"  

Defensie heeft de decors van de populaire VRT-soap “Thuis” gebruikt om een voorlichtingsfilmpje op te nemen, voor het personeel van het leger. Admiraal Michel Hofman en generaal-majoor Marc Thys duiken op in een ongewone setting, Bar Madam, om hun medewerkers nog eens nadrukkelijk te vragen om de COVID-maatregelen te volgen.

“Nergens beter dan thuis”, dat moet generaal-majoor Marc Thys gedacht hebben toen hij op het idee kwam om een coronafilmpje op te nemen voor het legerpersoneel. Zodoende trok de legertop dinsdagavond naar de televisiestudio’s waar de Eén-reeks “Thuis” wordt opgenomen. 

Het idee stamt van een week geleden. “We zagen dat de coronacijfers exponentieel toenamen en dat we iets moesten doen”, zegt Thys. Zodoende nam Defensie contact op met de makers van “Thuis” om een filmpje op te nemen. Al snel kon een afspraak worden gemaakt, omdat Defensie en de makers van “Thuis" al langer samenwerken, voor de verhaallijn van het personage Stan, een soldaat.

Géén fictie

In het filmpje dat Defensie vandaag online heeft gezet, spelen admiraal Hofman en generaal-majoor Thys eerst een dialoog in Bar Madam, maar al snel stappen de twee uit hun rol, om hun medewerkers erop te wijzen dat de strijd tegen COVID-19 géén fictie is. 

Waarom heeft de legertop voor dit medium -een online filmpje- gekozen? “Toen ik in het verleden met videoboodschappen werkte, merkte ik dat het veel beter werkte dan brieven of mails versturen”, zegt generaal-majoor Thys.

“Met video bereiken we de hele organisatie beter. En dat is wat we moeten bereiken: iedereen moet weten dat de corona-epidemie nog lang niet voorbij is.”

September

In het filmpje zeggen Thys en Hofman dat ze denken dat het leger nog tot september volgend jaar in corona-omstandigheden zal moeten werken. “Velen, ook de media, zijn zich hiervan nog te weinig bewust”, vindt Thys. 

"De realiteit bewijst dat we nog lang in deze omstandigheden moeten leven”, dus moeten we er volgens Thys aan wennen en de regels blijven toepassen. Om dit nog eens duidelijk te maken, verspreidt de legertop dus deze videoboodschap:

Meest gelezen