Liveblog: "Omvangrijk steunpakket" voor horeca die maand dicht moet, avondklok en nog één nauw contact

De cafés en restaurants moeten vanaf maandag voor 4 weken dicht, er komt een avondklok en onze sociale contacten worden beperkt. Dat hebben de verschillende regeringen in ons land beslist in het Overlegcomité, dat bijeenkwam over strengere coronamaatregelen. Intussen is ook na overleg beslist dat alle ziekenhuizen in ons land ten laatste binnen 10 dagen moeten overschakelen naar de hogere fase 1B, waarbij ze de helft van de bedden op intensieve zorg moeten voorbehouden voor COVID-patiënten. Volg het belangrijkste nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dit zijn de strengere coronamaatregelen:

De horeca (cafés en restaurants) zal vanaf maandag voor vier weken moeten sluiten. Er komt een evaluatie na 14 dagen. Dat is beslist op het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. Restaurants kunnen wel nog afhaalgerechten meegeven, tot 22 uur 's avonds.  Premier Alexander De Croo (Open VLD) laat weten dat er een "omvangrijk steunpakket" komt voor de horeca. Banketten en feesten met traiteur kunnen ook niet meer, met één uitzondering: koffietafels kunnen wel nog, met maximaal 40 personen.

Er komt ook in het hele land een avondklok van middernacht tot 5 uur 's ochtends. Je mag in dat tijdslot wel nog buitenkomen voor dringende medische redenen of als het niet anders lukt voor je werk. Ook die maatregel gaat vanaf maandag in werking. Vanaf 20 uur 's avonds is er een verkoopsverbod van alcohol.

Ook onze sociale contacten worden verder ingeperkt. Elke individu mag nog maximaal één nauw (knuffel)contact hebben, buiten uw huishouden. Thuis mogen we nog vier mensen ontvangen maandelijks, met afstandsregels. Dat moeten twee weken lang dezelfde mensen zijn.

Telewerken wordt de regel, maar bedrijven moeten kunnen blijven draaien. Dus mensen zullen regelmatig gevraagd worden om terug te keren, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Wie niet kan telewerken, moet dat in de "meest veilige omstandigheden" kunnen werken.

Kerstmarkten en rommelmarkten zullen niet meer kunnen, markten met voedsel en kleine kermissen mogen wel nog.

En wat dan met cultuur- en sportevenementen? "Daar zijn heel goeie protocollen voor gemaakt. Die moeten we wel herbekijken en daar nemen we een week de tijd voor", laat minister Vandenbroucke weten. Activiteiten waar geen protocol voor bestaat worden onmiddellijk beperkt tot 40 aanwezigen. 

Lees meer in het artikel hieronder.

"Omvangrijk steunpakket voor de horeca"

"Er komt een omvangrijk steunpakket om de horeca te ondersteunen in deze bijzonder moeilijke periode", aldus premier Alexander De Croo (Open VLD). Het gaat dan over steunmaatregelen van zowel de federale als gewestelijke regeringen. "We gaan niemand loslaten", klonk het.

Federaal premier De Croo had het onder meer over een verdubbeling van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten, een verlenging van de bestaande steunmaatregelen zoals uitstel van betaling en een tijdelijke kwijtschelding van de RSZ-bijdragen.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) laat weten dat ook de Vlaamse regering met een steunmaatregel komt voor alle restaurants en cafés die moeten sluiten. Wie tussen 1 oktober 2020 en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60 procent lijdt,  kan er beroep op doen.

De steun bedraagt 10 procent van de omzet in dezelfde periode in 2019 of een andere gelijkaardige periode. Die 10 procent is een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen. Voor kleine bedrijven ligt het maximumbedrag op 11.250 euro. Voor ondernemingen vanaf 10 werknemers ligt het maximumbedrag op 22.500 euro.

We gaan echt diep in onze beugel tasten

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

Nederlandse koningspaar breekt vakantie af na kritiek

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima breken hun vakantie in Griekenland af. Ze melden dat via de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst.

"We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", klinkt het. "We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij."

Vanmiddag raakte bekend dat het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig naar Griekenland was gevlogen. Verschillende poliiteke partijen in het Nederlande parlement reageerden vol onbegrip. De reis zou slecht zijn voor de geloofwaardigheid van de maatregelen tegen het coronavirus.

De partijen wezen daarbij op de oproep die de regering dinsdag nog deed om tijdens de herfstvakantie niet naar het buitenland te gaan.

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA): "Uppercut voor onze Vlaamse toeristische sector en horeca"

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), bevoegd voor onder meer Toerisme, reageert op Twitter ontgoocheld op de strengere coronamaatregelen. Ze heeft het over een "uppercut voor de Vlaamse toeristische sector en de horeca". "Ik krijg dit niet uitgelegd", zegt Demir ook. "Wat denkt minister-president Jambon hierover, die dit heeft goedgekeurd?", reageert MR-voorzitter George-Louis Bouchez.

Horeca Vlaanderen reageert bijzonder teleurgesteld

Topman Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen spreekt over een gitzwarte dag, nu het Overlegcomité van de verschillende regeringen heeft beslist dat de horecasector tijdelijk moet sluiten om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lees hieronder het volledige artikel.

Extra initiatieven om isolement tegen te gaan

De strengere coronamaatregelen beperken opnieuw onze sociale contacten en vrijetijdsleven. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) beseft dat dit voor nogal wat mensen zwaar kan zijn. "Daarom hebben we de opdracht gegeven om op alle niveaus extra initiatieven te nemen rond welzijn, isolement en het bestrijden van familiaal geweld", aldus de minister.  Coronacommissaris Pedro Facon moet de initiatieven daaromtrent coördineren.

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke doet oproep: "Mensen, in godsnaam, het is niet slim om dit weekend te feesten"

De nieuwe strenge maatregelen gaan maandag in. "Het is verlokkelijk om nu in het weekend te gaan feesten", beseft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). "Ik zou zeggen: mensen in godsnaam. Ik begrijp het, maar het is niet slim."

De minister verklaart waarom het zo belangrijk is om de maatregelen te respecteren. "Het virus gaat over als je dicht op elkaar zit. Het is zich razendsnel aan het verspreiden en onze ziekenhuizen komen in zeer grote problemen."

Onze ziekenhuizen komen in zeer grote problemen

Bekijk het volledige gesprek met Frank Vandenbroucke in "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Oostendse Oktoberfoor stopt vroeger

In Oostende zal de grote kermis, die traditioneel de hele maand oktober in het centrum van de stad staat, vroeger de deuren moeten sluiten. Dat heeft de veiligheidscel van de stad Oostende beslist, nadat er nieuwe nationale maatregelen zijn genomen door de regeringen van dit land.

Kleine kermissen (tot 200 personen) kunnen wel nog doorgaan, maar voor de oktoberfoor is dat niet rendabel. Vanaf maandag zal de Oktoberfoor in Oostende daarom niet meer kunnen doorgaan, voor dit weekend is er een sluitingsuur om 19.30 uur.

Ook in Oostende kleuren de coronacijfers rood, met opnieuw een verdubbeling van het aantal besmettingen in de laatste twee dagen. Stad Oostende roept iedereen op om zich te gedragen en zich aan de maatregelen te houden.

Unizo: "Nieuwe klap voor veel ondernemers"

De nieuwe maatregelen van de regering in de strijd tegen het coronavirus komen "bijzonder hard binnen". Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo in een reactie. "We hebben in alle toonaarden een strengere handhaving bepleit van de bestaande maatregelen, eerder dan nog strengere maatregelen in te voeren. Maar het overlegcomité heeft duidelijk anders beslist", zegt Unizo-topman Danny Van Assche.

"Onze gedachten gaan nu in het bijzonder naar de horeca die andermaal de deuren moet sluiten, en naar de eveneens bijzonder zwaar getroffen event-, beurzen- en kermissector, die andermaal moeten inbinden, terwijl die nog maar op een fractie van hun capaciteit waren heropgestart. En dat zonder hard bewijs dat deze sectoren de motor zouden zijn van deze nieuwe corona-opstoot", aldus Van Assche.

Volgens Unizo is het ondertussen duidelijk dat het virus de samenleving, economie en ondernemers nog geruime tijd zal gijzelen. "Van een echte relance kan geen sprake zijn zolang op elke versoepeling telkens weer verstrengingen volgen", zegt Van Assche. "Dit maakt het voor veel ondernemers haast onmogelijk om uit het dal te kruipen, zolang er geen vaccin is. We vinden het daarom bijzonder belangrijk en sterk van zowel de federale als Vlaamse overheid om een stevig pakket aan ondersteuningsmaatregelen te voorzien."

De regering-Wilmès heeft op vele vlakken gefaald: slechte communicatie, mondmaskers, testen en tracen… Men heeft nagelaten om ons voor te bereiden op de tweede golf
Isabel Albers, algemeen hoofdredacteur van De Tijd in "De Afspraak op Vrijdag"

Meest gelezen