Meer amputaties dan ooit, spoedarts roept op: “Annuleer zelf geen consultaties of behandelingen”

Spoedarts Kevin Vereecken van ZNA Stuivenberg in Antwerpen roept op om geen afspraken of behandelingen uit te stellen. Vaak stellen mensen die nu uit, uit schrik voor het coronavirus. Behandelingen uitstellen kan gevaarlijk zijn. “Ik heb nog nooit zoveel amputaties in het operatieprogramma gezien als de voorbije maanden. Dat komt doordat heel wat patiënten met suikerziekte of bloedvatproblemen de voorbije periode niet goed opgevolgd zijn”, vertelt Vereecken.

“Stel je ziekenhuisbezoek niet uit en annuleer zelf geen consultatie of behandeling”, daartoe roept spoedarts Kevin Vereecken van het ZNA Stuivenberg in Antwerpen op in Gazet Van Antwerpen. Het ziekenhuispersoneel zag in de periode van maart tot het begin van de zomer een enorme terugval in het aantal patiënten, en dat baart hen zorgen. 

“Ik heb nog nooit zoveel amputaties in het operatieprogramma gezien als de voorbije maanden. Dat komt doordat heel wat patiënten met suikerziekte of bloedvatproblemen de voorbije periode niet goed opgevolgd zijn”, vertelt Vereecken. Veel mensen zouden zelf hun afspraak annuleren uit angst om besmet te worden met het coronavirus of omdat ze denken dat dokters het te druk hebben. Maar dat kan dus grote gevolgen hebben. 

Blijf je normale zorg volgen en stel je ziekenhuisbezoek niet uit

Kevin Vereecken, spoedarts ZNA Stuivenberg

De spoedarts benadrukt dat het risico van een ziekenhuisbezoek vergelijkbaar is met het risico van een bezoek aan de supermarkt. Je hoeft een consultatie of afspraak dus niet uit te stellen. “Coronapatiënten worden zo veel mogelijk gescheiden van mensen met andere aandoeningen. De ziekenhuizen hanteren zeer goede maatregelen die ervoor zorgen dat je veilig bent”, aldus Vereecken.

Ook kunnen artsen zelf goed genoeg inschatten welke ingrepen ze al dan niet kunnen uitvoeren, zegt hij. “Zij weten zelf het beste hoeveel capaciteit ze nog hebben. Die capaciteit wordt verdeeld in functie van de ernst van de aandoeningen. Artsen bepalen zo wie er met prioriteit behandeld moet worden.” Als je zelf een afspraak annuleert, dan kom je onderaan het lijstje te staan en loop je meer risico op complicaties. "Het is belangrijk dat mensen hun normale zorg blijven volgen. Als die niet meer kan doorgaan, dan zal het ziekenhuis je wel contacteren", besluit Vereecken.

Meest gelezen