Morgen Werelddag voor Verzet tegen Armoede: 10 gezinnen leven een week lang met beperkt budget

Morgen is het de jaarlijkse Werelddag van Verzet tegen Armoede. 10 gezinnen uit Puurs-Sint-Amands en Bornem zullen daarvoor deelnemen aan de "Inleefweek Armoede" van Welzijnszorg vzw. Een week lang gaan ze leven met een beperkt budget en in situaties uit het leven gegrepen van mensen in armoede. "We willen het over ons heen laten komen, want armoede kan iedereen overkomen", vertelt deelnemer Heidi bij Radio 2 Antwerpen. 

Morgen, 17 oktober, is het de jaarlijkse Werelddag van Verzet tegen Armoede. Eén van de vele acties is dit jaar een origineel concept van Welzijnszorg vzw. Zij organiseren een "Inleefweek Armoede" om aan den lijve te ervaren hoe het is om in armoede te leven. Van morgen tot en met volgende week vrijdag zullen onder andere 10 gezinnen uit Puurs-Sint-Amands en Bornem aan de actie deelnemen. 

Beperkt budget en onvoorziene situaties

Heidi en haar man Koen uit Puurs-Sint-Amands zijn één van hen. Ze zullen een week lang bewust leven met een klein budget, net zoals 1,5 miljoen andere Belgen. "We werken allebei in de sociale zekerheidssector en we komen dus wel wat mensen tegen in armoedesituaties. Dat kan iedereen overkomen, door bijvoorbeeld ziekte of een ontslag. Dat is de reden waarom we meedoen", vertelt Heidi bij Radio 2 Antwerpen. 

Armoede kan iedereen overkomen, daarom doen we mee

Heidi, deelnemer "Inleefweek Armoede"

De deelnemende gezinnen moeten rondkomen met €60 per volwassene, €40 per jongere en €20 per kind. "Maar onze kinderen doen niet mee aan de infleefweek", aldus Heidi. "Ik kan mij voorstellen dat het dan nog stukken moeilijker zou worden. Dan zouden we hen voortdurend dingen moeten ontzeggen." 

Elke dag zullen de gezinnen ook een onvoorziene situatie voorgeschoteld krijgen, gegrepen uit het leven van mensen in armoede. Daarnaast moeten ze zich houden aan enkele inleefregels. Zo mogen ze enkel eten en drinken van het voorziene budget en moeten ze daarmee ook één product voor persoonlijke hygiëne en onderhoud kopen. De wagen mogen ze enkel gebruiken als het echt nodig is. Tot slot, mogen ze een half uurtje per dag het internet gebruiken. 

Ogen openen

Voor deelnemers zoals Heidi en Koen zijn deze regels een grote aanpassing. Dat is dan ook de bedoeling van de inleefweek: eens op een andere manier stilstaan bij het thema armoede, maar vooral de ogen openen voor deze problematiek en de structurele oorzaken ervan. "We hebben niet direct een plan van aanpak, we willen het over ons heen laten komen", besluit Heidi. "We hopen de mogelijkheden in Puurs-Sint-Amands voor mensen in armoede te ontdekken. Het is spannend afwachten." 

Meest gelezen