Radio 2

Nostalgische plek in Waasland helemaal vernieuwd: "In Zomerhuis in Stekene hebben heel veel mensen hun lief leren kennen"

Het Zomerhuis in Stekene opent morgen opnieuw de deuren. Het is een nostalgische plek voor veel mensen uit het Waasland. Het werd opgetrokken in 1936 met horecazaak, zwembad en andere recreatie. Maar in de jaren 90 werd het gesloten en raakte het in verval. De nieuwe plannen werden al 3 jaar geleden voorgesteld, maar bezwaren van omwonenden en de coronacrisis zorgden voor vertraging. 

Het Zomerhuis in Stekene is voor vele Waaslanders pure nostalgie. Zowat 60 jaar lang was het hét recreatiedomein van de streek. Nogal wat bezoekers beleefden er onvergetelijke (zomer)avonden en kwamen er de liefde van hun leven tegen. Maar het Zomerhuis raakte in verval en werd in de jaren ’90 gesloten. Eens de gemeente Stekene het had gekocht, kwamen er plannen voor de renovatie en heropening. Die plannen werden ruim 3 jaar geleden voorgesteld en de heropening zou er snel komen. Maar bezwaren van omwonenden en de coronacrisis staken daar een stokje voor.

Wel recreatieplek, beperkte openingsuren

Omwonenden vreesden dat het Zomerhuis een soort feestzaal zou worden, met lange openingsuren en mogelijk overlast. Dat is nu niet het geval, zegt burgemeester Stany De Rechter: “Het zwembad van weleer is niet teruggekomen, wel een waterpartij met fonteintjes. Het is geen feestzaal, maar een brasserie op familiemaat met beperkte openingsuren. Er zijn dan ook nog een speeltuin en een Finse looppiste van 500 meter, en er komt nog meer groen bij. Omwonenden en bezoekers zullen ondervinden dat het een zomerhuis is op mensenmaat. 

(Lees verder onder de foto van het vroegere Zomerhuis)

We zijn blij dat er nog iets overblijft van het gedachtegoed van ons vader

Jean Veyt, zoon van de oprichter van het Zomerhuis

“Mijn vader was geniaal”, zegt Jean Veyt, oudste zoon van de oprichter van het Zomerhuis. Met het zwembad, de horecazaak en recreatie was het Zomerhuis een échte trekpleister. Op topdagen hadden we tot 1.300 bezoekers. Het is dan uiteindelijk in verval geraakt en gesloten. Maar we zijn blij dat het weer open gaat, weliswaar hypermodern, maar dat moet nu zo. We zijn sowieso blij dat het begrip ‘Zomerhuis’ standhoudt, net als het gedachtegoed van mijn vader.

Meest gelezen