Belga: James Arthur Photography

AZ Lokeren wordt specialisatieziekenhuis: materniteit moet verdwijnen

Het AZ Lokeren wordt een specialisatieziekenhuis en zal zich vooral richten op aandoeningen van de beenderen en gewrichten, operaties en chemotherapie. Binnen een paar jaar zal het ziekenhuis ook fuseren met het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas. Een gevolg van de fusie is dat de materniteit moet verdwijnen, en dat zorgt voor onrust bij het personeel.

"Het is een algemene trend dat Vlaamse en Belgische ziekenhuizen meer en meer moeten samenwerken en gespecialiseerde zorg moeten aanbieden. De nadruk in het AZ Lokeren komt te liggen op alles wat poliklinisch is en via het dagziekenhuis kan gebeuren", zegt gedelegeerd bestuurder Koen Michiels van het AZ Lokeren. Het ziekenhuis plant een fusie met het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas en zal zich specialiseren in orthopedie en revalidatie. De plannen zijn ambitieus en het ziekenhuis wil daarmee tegemoetkomen aan de vraag van de overheid om meer in te zetten op samenwerking met andere ziekenhuizen en specialisatie.

Chemotherapie en operatiekwartieren

"Patiënten die bijvoorbeeld chemotherapie nodig hebben, of een endoscopie (kijkonderzoeken met buis of slang) zullen er terecht kunnen. Ook alles wat orthopedisch is zoals bijvoorbeeld schouderoperaties gaan we beter kunnen aanbieden naar de toekomst toe", legt Michiels uit.

Patiënten die chemotherapie nodig hebben, of een operatie aan de schouder kunnen bij ons terecht
Gedelegeerd bestuurder Koen Michiels van het AZ Lokeren

Er is een budget van 10 miljoen euro opzij gelegd om dit alles te kunnen doen. "Dat geld is nodig om bijkomende operatiekwartieren te voorzien voor specifieke orthopedische ingrepen. De verouderde infrastructuur wordt ook vernieuwd."

Materniteit weg

Maar een gevolg van de veranderingen is dat je niet meer naar het ziekenhuis zal kunnen als je zwanger bent, want de dienst materniteit verdwijnt. "Het moeder-kind-zorgprogramma zal niet meer aangeboden worden", zegt Michiels. "Dat gebeurt niet van vandaag op morgen, dat neemt een aantal jaar in beslag. Die dienst wordt samengevoegd met het ziekenhuis in Sint-Niklaas." 

Het personeel zal moeten kiezen tussen Lokeren of Sint-Niklaas, maar niemand wordt ontslagen
Gedelegeerd bestuurder Koen Michiels van het AZ Lokeren

Ook de andere algemene diensten worden ondergebracht in het AZ Nikolaas. "Ieder personeelslid kan de komende maanden een voorkeur van werkplaats aangeven, Lokeren of Sint-Niklaas. Het is zeker niet de bedoeling dat er iemand wordt ontslagen", benadrukt gedelegeerd bestuurder Michiels nog. 

Ongerustheid

Rond het verdwijnen van de materniteit zijn heel wat bezorgdheden bij de vroedvrouwen en gyneacologen. Er is zelfs een Facebookpagina aangemaakt. Het personeel vraagt via de pagina geboortekaartjes van kinderen die er geboren zijn als steun in de hoop de dienst te kunnen behouden.

Alle werken moeten binnen ongeveer 3 jaar afgerond zijn. De officiële fusie met het ziekenhuis in Sint-Niklaas is gepland voor 1 januari 2022. Dan zal het ziekenhuis in Lokeren ook een nieuwe naam krijgen.

Meest gelezen