Cafés en restaurants sluiten, een nachtklok en maximaal 1 nauw contact: deze coronamaatregelen gaan vandaag in

Vandaag gaan de strengere coronamaatregelen in die premier Alexander De Croo (Open VLD) vrijdag heeft aangekondigd om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het gaat onder meer om de tijdelijke sluiting van de horeca, een nachtklok tussen middernacht en 5 uur en het verder beperken van je contacten. Over de barometer die de verschillende alarmniveaus in kaart moet brengen, komt er pas deze week meer duidelijkheid. 

"We hebben gezien dat de verspreiding van het virus blijft versnellen", zei premier De Croo afgelopen vrijdag op de persconferentie. Het Overlegcomité kondigde daarom een hele batterij nieuwe maatregelen aan die vandaag ingaan. Een overzicht:

 • Nauwe contacten worden beperkt tot maximaal 1,
 • telewerken wordt de regel waar het kan (indien niet mogelijk moet je gegarandeerd in veilige omstandigheden kunnen werken),
 • cafés en restaurants sluiten vanaf vandaag voor een maand (met een evaluatie na 2 weken),
 • voor de getroffen horeca komen er steunpakketten van de federale en  de regionale overheden,
 • verkoop van alcohol na 20 uur wordt verboden, 
 • een nachtklok tussen middernacht en 5 uur 's morgens (gaat in tijdens de nacht van maandag op dinsdag),
 • thuis mag je maximaal 4 mensen ontvangen, op voorwaarde dat de 1,5 meter wordt gerespecteerd (telkens gedurende 2 weken dezelfde 4 mensen),
 • markten waar je voedsel koopt blijven open,
 • kerstmarkten, zogenoemde winterdorpen en rommelmarkten worden weer verboden,
 • kleine kermissen (maximaal 200 mensen) blijven mogelijk,
 • koffietafels bij een overlijden kunnen met maximaal 40 personen,
 • afhaalmaaltijden kunnen tot 22 uur,
 • de protocollen in de cultuur- en sportsector worden volgende week herbekeken,
 • activiteiten zonder protocol worden beperkt tot maximaal 40 personen (gaat onmiddellijk in).

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

We gaan elkaar minder mogen vastpakken,  maar we gaan elkaar niet loslaten

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

"Ik ben mij er ten volle van bewust dat dit harde maatregelen zijn", zei premier De Croo over de aankondiging. "De komende weken gaan zeer moeilijk zijn, maar om erger te voorkomen moeten we nu actie ondernemen." De premier richtte zich ook uitdrukkelijk tot "zij die zwaar geraakt zijn" en zware economische kosten hebben. "We zullen alles op alles zetten  om u bij te staan. We gaan niemand loslaten in deze moeilijke periode."

Daarom verdubbelt de federale regering de overbruggingskredieten voor wie noodgedwongen moet sluiten, worden bestaande steunmaatregelen (uitstel van betaling, bvb.) verlengd en komt er een tijdelijke kwijtschelding van de RSZ-bijdrage.

Vlaanderen doet ook zijn duit in het zakje. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kondigde een verhoging van de compensatiepremie aan, tot 10 procent van het omzetverlies voor bedrijven die meer dan 60 procent omzet boeken.

Er is niet alleen de economische schade, ook de emotionele schade dreigt groot te zijn. "We gaan elkaar minder vastpakken, maar we gaan elkaar niet loslaten", probeerde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) iedereen een hart onder de riem te steken. "We gaan daar grote inspanningen voor doen."

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

De barometer staat nog niet helemaal op punt

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

Dan is er nog die langverwachte barometer. "Die staat nog niet helemaal op punt", gaf Vandenbroucke toe, maar hij lichtte wel al een tip van de sluier op: er wordt gewerkt met alarmniveaus (hoe meer besmettingen en ziekenhuisopnames, hoe hoger het alarmniveau).

Vandenbroucke koppelt de uitrol van de barometer aan het herbekijken van de protocollen in de sport- en cultuursector. Met andere woorden: nog een weekje geduld hiervoor.

Videospeler inladen...

Meest gelezen