Provinciebestuur weigert windturbines bij Malle en Zoersel: "Gezoem van de molens zou enorm hinderlijk zijn"

De provincie Antwerpen weigert de vergunning voor windturbines op een industrieterrein op de grens van Malle en Zoersel. De vier geplande windturbines zouden vooral geluidshinder veroorzaken voor de woonwijken in de buurt. De provincie volgt daarin het advies van de gemeentebesturen en de commissie voor provinciale omgevingsvergunningen. De initiatiefnemers kunnen nog wel in beroep gaan.

De provincie Antwerpen heeft beslist dat er dan toch geen windturbines komen op de grens van Malle en Zoersel. Het weigert de vergunning van de initiatiefnemers Mintjens Group, Tri (Etap Lighting) en Fingo Malle. Die weigering komt er na veel protest tegen de turbines, met in totaal zo’n 4600 bezwaarschriften. Ook de gemeentebesturen gaven al een negatief advies. 

Vlakbij woonwijken

Op een industrieterrein tussen Malle en Zoersel zouden 4 windturbines komen van 200 meter hoog. Dat terrein is omgeven door woonwijken, waardoor velen de plek niet geschikt vinden. “Het is heel belangrijk dat je groene energie op de juiste plaats zet. Je kan ze langs een kanaal of snelwegen zetten, maar niet langs woonwijken”, zegt Lieve Decorte van de plaatselijke burgerbeweging Windstil.

Het is belangrijk dat je groene energie op de juiste plaats zet, niet langs woonwijken

Lieve Decorte, burgerbeweging Windstil

Eerder al had de commissie voor provinciale omgevingsvergunningen ook laten blijken dat zij tegen de plaatsing van de windturbines zijn. “Het is een opluchting dat de provincie die redenering nu volgt”, aldus Decorte.

Geluidshinder

De geplande windturbines zouden vooral veel geluidshinder veroorzaken. “Het gezoem van die molens zou enorm hinderlijk kunnen zijn voor de bewoners van Malle en Zoersel”, zegt nu ook Luk Lemmens van het provinciebestuur.  De initiatiefnemers van het windturbineproject kunnen nog wel in beroep gaan. 

Meest gelezen