Rapid Eye Media CC

Psycholoog Elke Geraerts over mogelijke nieuwe maatregelen: "Grote gevolgen voor thuiswerkers en eenzame mensen"

Elke Geraerts, doctor in de psychologie, maakt zich zorgen over wat eventuele verstrengde maatregelen met de mensen kunnen doen. Ze vreest voor burn-outs en bore-outs bij heel wat telewerkers. "We moeten nu diepere connecties aangaan met mensen, ook van een afstand."

"Ik vrees dat we het zullen moeten aankunnen, maar je ziet dat mensen veel meer met stress, angsten en hopeloosheid zitten", vertelt Geraerts. "Ook die uitzichtloosheid frustreert iedereen. Door het thuiswerken raken veel werknemers onthecht van hun organisatie of werkplek. Je hebt die betrokkenheid met collega's veel minder. Dat heeft grote gevolgen: burn-outs of bore-outs, energieklachten omdat mensen het niet meer kunnen opbrengen om zich te concentreren op het werk... Eens je daarin terechtkomt, wordt dat een vicieuze cirkel."

Volgens de psycholoog valt de waarde van je collega's fysiek zien niet te onderschatten. "De lockdown in maart heeft aangetoond dat de mens écht een sociaal dier is. We houden van die kleine babbel aan het koffieapparaat. Voor veel mensen gebeurt dat al niet meer sinds maart. Voor heel wat bedrijven blijft thuiswerken ook tot 1 januari de regel."

Ik kreeg in maart veel telefoontjes van eenzame mensen, die zeiden: "Ik ben alleen en die eenzaamheid overvalt me echt"

Ook over alleenstaanden maakt Geraerts zich zorgen. "Ik kreeg in maart veel telefoontjes van eenzame mensen, die zeiden: "Ik ben alleen en die eenzaamheid overvalt me echt." Ook nu zal dat het geval zijn, en de steeds donkerder wordende dagen zullen hun steentje daaraan bijdragen." 

"Ik raad iedereen aan om vooral connectie met anderen te blijven zoeken, ook als dat niet meer fysiek kan", benadrukt de pyscholoog. "Neem de telefoon nog eens, bel iemand en vraag hoe het écht met die persoon gaat. Kwetsbaarheid tonen heeft een grote kracht. We kunnen als mensen veel diepere conversaties met elkaar voeren dan smalltalk. Ga daar dus mee aan de slag."

Meest gelezen