Koning Albert II en koningin Paola.

Albert en Paola "verheugd" over ontmoeting Filip en Delphine: "Het begin van betere tijden voor ons allen"

Koning Albert II en koningin Paola zijn "verheugd" dat koning Filip zijn halfzus prinses Delphine heeft ontmoet. Dat laat het koninklijke paleis in een persbericht weten. "Het begin van betere tijden voor ons allen en in het bijzonder voor Delphine."

Een dag nadat koning Filip vriend en vijand heeft verbaasd door bekend te maken dat hij zijn halfzus prinses Delphine op 9 oktober jongstleden heeft ontmoet, laat koning Albert II van zich horen bij monde van het koninklijk paleis.

"Ik schaar me volledig achter het communiqué dat de koning en prinses Delphine hebben vrijgegeven en sluit me aan bij de gedachte achter dit bericht", schrijft Albert II, de vader van Delphine.

Opvallend: ook koningin Paola keurt de ontmoeting goed, volgens de mededeling. "Mijn echtgenote en ik zelf zijn verheugd over het initiatief van de koning", besluit Albert II. "Het begin van betere tijden voor ons allen en in het bijzonder voor Delphine."

Prinses Delphine

Sinds 1 oktober mag Delphine officieel de naam van Saksen-Coburg dragen en zich prinses van België noemen na een arrest van het hof van beroep van Brussel. Daarmee kwam een einde aan een juridische strijd die zeven jaar duurde.

Albert II hield jarenlang vol dat hij niet de (biologische) vader van Delphine is, maar maakte in januari dit jaar bekend dat hij dat niet langer juridisch zou betwisten nadat een DNA-test had uitgewezen dat zij wel degelijk zijn dochter is.

Marlène de Wouters: "Duidelijke stappen vooruit"

Volgens royaltywatcher Marlène de Wouters toont de mededeling van Albert II aan dat hij vrede heeft gesloten met de hele situatie. "Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar het zijn toch duidelijke stappen vooruit", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1 (zie audio onder). "Na de uitspraak van het hof van beroep bestaat ook geen enkele twijfel meer. Je kan nu alleen nog vooruit gaan en dat doen ze blijkbaar. Dat is positief."

Ook Paola moet zich na al die jaren bij Delphine als buitenechtelijk kind van haar echtgenoot hebben neergelegd, denkt de Wouters. "Ze zijn geen 20 meer. Hoe ouder je wordt, hoe meer je de dingen geregeld wil zien."

"Je kan doemdenken en zeggen dat het al veel eerder had moeten gebeuren, maar het gebeurt nu. Een koning en een koningin moeten zich altijd door mensen laten omringen die hen advies geven want hun macht is erg beperkt. Ze hebben hoogstens een moreel gezag. Een koning of koningin kan niet zomaar doen wat hij of zij wil. Als ze het in het verleden al eens deden, kregen ze meteen de hele pers en de hele politiek over zich heen."

"Een ontmoeting tussen Albert II en Delphine zelf zal er nu waarschijnlijk ook wel van komen. Wanneer en hoe... Het is familiekwestie uiteindelijk en ik denk dat we dat moeten respecteren. Het is in elk geval een goed statement voor alle buitenechtelijke kinderen."

Marlène de Wouters was gisteravond te gast in "De afspraak" na het nieuws dat Filip en Delphine elkaar hadden ontmoet. Dat gesprek kunt u hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen