AP1989

Rusland wil laatste verdrag inzake beperking kernwapenarsenalen met de VS met een jaar verlengen

De Russische president Vladimir Poetin stelt voor om het nucleaire verdrag New START met de Verenigde Staten te verlengen. Normaal loopt dat in februari volgend jaar af. Het gaat om het laatste bilaterale akkoord inzake beperking van kernwapens tussen de twee grootmachten dat nog van kracht is. 

Volgens de Russische president Poetin heeft het New START-verdrag dat in 2010 werd ondertekend, al die tijd goed gewerkt. Dat verdrag loopt echter in februari af en het ziet er niet naar uit dat er tegen dan een akkoord is over een nieuw verdrag om kernwapens te beperken. Rusland zou dat willen verlengen zoals het is, maar de VS zou het willen uitbreiden tot kleinere wapens voor het slagveld. New START (New Strategic Arms Reduction Treaty) slaat nu enkel op strategische kernwapens.

Het zou erg spijtig zijn als dit verdrag zou aflopen zonder dat het vervangen wordt door een gelijkaardig akkoord

De Russische president Vladimir Poetin

Moskou is niet noodzakelijk gekant tegen een uitbreiding van het verdrag naar andere soorten nucleaire wapens, maar de tijd dringt en daarom vindt Poetin het een goed idee om het huidige verdrag met minstens een jaar uit te stellen. Intussen kunnen de VS en Rusland dan praten over eventuele aanpassingen in een volgend verdrag. Poetin zei het niet met zoveel woorden, maar wellicht spelen ook de Amerikaanse verkiezingen een rol. Wie er ook wint, feit is dat de president pas eind januari de eed zal afleggen en een nieuwe regering zal aanstellen. (Lees verder onder de foto).

De Amerikaanse president Obama en zijn Russische collega Medvedev ondertekenen het New START in april 2008.
AP2010

Het New START-verdrag werd in 2010 ondertekend door voormalig president Barack Obama en diens toenmalige Russische tegenhanger Dmitri Medvedev, een medestander van huidig president Poetin. Het verdrag beperkt het aantal kernwapens dat de VS en Rusland mogen bezitten tot 1.550 kernkoppen en 700 raketten en bommenwerpers. Het was de opvolger van de vroegere SALT- en START-verdragen inzake de beperking van strategische kernwapens.

New START is het laatste nog bestaande kernwapenverdrag tussen Amerika en Rusland. Vorig jaar is het INF-verdrag dat Ronald Reagan en Mikhail Gorbatsjov in 1987 ondertekenden over de beperking van de kernraketten voor de middellange afstand afgelopen zonder opvolging. 

Onder president Donald Trump stond de VS erop dat ook andere grootmachten zoals China bij toekomstige kernverdragen betrokken zouden worden, maar Rusland vindt dat onwerkbaar omdat Peking dat tot nu toe altijd geweigerd heeft. China is overigens een kleine kernmacht vergeleken met de VS en Rusland.

 

Meest gelezen