Honey Fangs

School in Brugge overweegt schoolreglement aan te passen na ophef omdat enkel meisjes oorringen mogen dragen

In het Vrij Handels- en Sportinstituut in Brugge hebben ze oren naar een voorstel van een leerling. In het schoolreglement staat expliciet dat oorbellen enkel voor meisjes zijn toegelaten. Een tweet van de leerling daarover ging viraal. De school overweegt het reglement aan te passen, maar wil daar de tijd voor nemen.

Op sociale media is ophef ontstaan over een schoolreglement dat zegt dat enkel meisjes oorbellen mogen dragen. De regel van de Brugse school krijgt veel commentaar. Zelfs MNM-dj Dorianne Aussems postte gisteren een verontwaardigd bericht op Twitter.

Adjunct-directeur van de school Tiny D’hondt vindt het jammer dat dit ontploft is op Twitter. Want de leerling stelde die vraag al aan het begin van het schooljaar. “Een schoolreglement kan je niet zomaar aanpassen. We wilden ook de eigenheid van de school niet verliezen. We zijn het ermee eens dat het hele reglement een beetje verouderd is. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen inspraak krijgen, maar het maken van aanpassingen vraagt natuurlijk wat tijd. De mensen van de leerlingenraad hadden trouwens al enkele voorstellen uitgewerkt.”

Storm op sociale media

Maar toen lanceerde de leerling een tweet. “Hij had uiteraard zelf niet gedacht dat het zo vaak gedeeld ging worden en dat het zo'n storm ging veroorzaken. De rel heeft ons werk een beetje ingehaald. We zijn er echt mee bezig en willen een draagvlak creëren. Maar het is mooi dat ze geëngageerd zijn en durven uit te komen voor hun mening.”

Omgaan met grenzen

D’hondt vindt dat leerlingen niet zomaar alles mogen dragen op school. “Er moet nog altijd een verschil zijn tussen wat je draagt in je vrije tijd en op school. Leerlingen moeten in hun puberteit ook leren omgaan met grenzen. De verandering van een jarenlange traditie willen we goed uitleggen aan onze leerlingen. Ze moeten weten waar zoiets vandaan komt. Snel iets beslissen gaat niet veel opbrengen”, besluit ze.

Als het schoolreglement wordt aangepast dan zal dat pas op 1 september zijn.

Meest gelezen