Videospeler inladen...

Strijdende partijen in Jemen ruilen meer dan 1.000 gevangenen

In Jemen hebben de regering en de Houthi-rebellen 1.081 gevangenen geruild. Het gaat om de grootste gevangenenruil in vijf jaar. Zowel de Verenigde Naties als Het Internationale Rode Kruis hebben in de operatie bemiddeld en gecoördineerd. Beide partijen hopen dat het een nieuwe start wordt om de vredesonderhandelingen nieuw leven in te blazen.

De operatie begon gisteren al met de ruil van meer dan 700 gevangenen uit beide kampen. Vandaag kwamen nog eens 352 strijders vrij.

De vrijgelaten Houthi's mochten naar de hoofdstad Sanaa vliegen, die ze nog altijd controleren. In Sanaa werden de bevrijde rebellen als helden ontvangen met een groot feest. Radicale slogans zoals "dood aan Israël en vervloek de joden" waren ook te horen. Die slogans zijn erg aanwezig bij elke demonstratie van de pro-Iraanse sjiitische groep. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ook twee Amerikanen zijn vrijgelaten

De bevrijde gevangenen aan regeringszijde vlogen naar de zuidelijke havenstad Aden. Bij die groep zaten onder meer twee Amerikanen, die naar buurland Oman en vervolgens naar de VS werden gevlogen. Het gaat om een hulpverlener en een zakenman.

In 2018 hadden de Jemenitische regering en de Houthi-militie een akkoord bereikt om 15.000 oorlogsgevangenen te ruilen, maar van een toepassing op het terrein was tot nu toe geen sprake.

VN-bemiddelaar Martin Griffiths noemt de operatie een "luchtbrug van hoop". Volgens Griffiths zullen de vredesonderhandelingen doorgaan met als doel een definitief staakt-het-vuren te bereiken tegen eind dit jaar.

De oorlog in Jemen duurt nu al meer dan zes jaar en is al lang in een patstelling belandt. De sjiitische Houthi's controleren een groot deel van het noordwesten van het land met de hoofdstad Sanaa. Het zuiden met de havenstad Aden is in handen van zuidelijke separatisten en regeringstroepen, en een groot deel van het oosten wordt gecontroleerd door lokale milities en sommige gebieden zijn steunpunten van jihadistische groepen zoals Al Qaeda of IS.

Videospeler inladen...

Meest gelezen