Farmabedrijf Takeda werkt in ons land aan plasmabehandeling voor COVID-19

Het Japans farmaceutische bedrijf Takeda, met ook een vestiging in Henegouwen, werkt mee aan de laatste fase van een onderzoek naar een behandeling voor COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Geen vaccin, wel een medicijn dus. Het gaat om een behandeling waarbij plasma van genezen patiënten ingespoten wordt bij zieke mensen, om zo hun immuunsysteem te versterken.

Wereldwijd werken tal van farmaceutische bedrijven en wetenschappers aan een vaccin tegen het coronavirus. Daarover wordt veel gezegd en geschreven, maar minder bekend is dat er ook studies lopen naar de behandeling van COVID-19. Een belangrijke studie is nu in de zogenoemde derde fase beland, de laatste fase voor een middel op de markt kan komen. En ons land wordt mee ingeschakeld, meer bepaald de Belgische vestiging van het Japanse farmabedrijf Takeda in Lessines, Henegouwen.

Waarover gaat het?

Het is belangrijk om te weten dat het hier niet om een vaccin gaat, wat de ziekte moet voorkomen, maar om een behandeling voor patiënten die ziek zijn, zegt Stefaan Fiers, woordvoerder van Takeda in ons land. "Het gaat hier om een medicijn voor patiënten die ernstig ziek zijn en zware complicaties kunnen oplopen."

Het gaat met een ingewikkelde term om een hyperimmuun globuline-behandeling, een plasmabehandeling. "Er wordt bloed verzameld bij patiënten die genezen zijn van een coronabesmetting. Dat bloed bevat veel antistoffen om de ziekte te bestrijden. We halen daar het plasma met die antistoffen uit en versterken dat. En dan kunnen we het injecteren bij zieke mensen, waardoor hun immuunsysteem sterker wordt", legt Fiers uit.

Wat houdt fase 3 in?

Gelijkaardig aan vaccins moeten ook geneesmiddelen alle fases van een klinische studie doorlopen. Fase 1 houdt in dat het middel aan een heel klein aantal gezonde mensen toegediend wordt om te kijken of het niet giftig is. Bij fase 2 wordt het middel toegediend aan een groep zieke mensen en een controlegroep van gezonde mensen, om te kunnen zien of het middel al dan niet werkt. Fase 3, de laatste fase, wordt het middel getest bij een heel grote groep mensen.

"Wij hebben niet alle fases doorlopen omdat net zoals bij vaccins de nood in deze coronacrisis heel groot is", zegt Stefaan Fiers. "Ook bij vaccins zeiden de autoriteiten: ga maar verder, doe maar sneller. Fase 3 in deze klinische studie betekent dat de plasmabehandeling getest wordt bij een groep van 500 mensen. "We willen bekijken of de standaardbehandeling waar we nu op werken, kan helpen, of dat betere resultaten zou kunnen geven. Is dat het geval, dan kunnen de autoriteiten beslissen of ze toelating geven."

Wie werkt eraan mee?

De plasmabehandeling is het werk van de zogenoemde CoVig-19 Plasma Alliantie, een groot samenwerkingsverband tussen tal van bedrijven. Farmabedrijven Takeda en CSL Behring trekken de kar en werken samen met 10 biotechbedrijven. "Het onderzoek wordt ook gesteund door de Bill Gates Foundation en Microsoft. Dat is het mooie: iedereen werkt samen. We leggen allemaal onze brains samen, bekijken wat we allemaal weten van vroeger onderzoek en hoe dat COVID-patiënten zou kunnen helpen."

De site van Takeda in Lessines, in Henegouwen, levert klinisch materiaal voor de plasmabehandeling. En als de testfase positief uitdraait en de werking en veiligheid bewezen zijn, zal de Henegouwse vestiging meer dan waarschijnlijk een van de sites zijn om het medicijn op grote schaal te produceren. Bij Takeda in Lessen werken zowat 1.200 mensen.

Komt het snel op de markt?

Het klinkt veelbelovend, maar woordvoerder Stefaan Fiers wil de verwachtingen nog wat temperen. "We zitten nog maar in een klinische studie, de werkbaarheid is nog niet bewezen, die moeten we nu afwachten. Dan is er de vraag of de autoriteiten hun toestemming zullen geven. En we willen toch ook benadrukken dat de behandeling niet voor iedereen is. Het is een plasmabehandeling, we zijn dus afhankelijk van de hoeveelheden plasma die gedoneerd wordt door genezen patiënten en die we kunnen verwerken. Het is echt de bedoeling om ernstig zieke mensen te helpen."

Over hoeveel de behandeling zou kosten, kan Fiers nog niet veel zeggen. "Het is veel te vroeg om over prijzen te spreken, we moeten eerst fase 3 afwachten. Maar de farmasector beseft wel dat er in deze crisis naar hen gekeken wordt voor oplossingen, en dat dat ook betekent dat dat aan een redelijke prijs moet gebeuren."  

Meest gelezen