Betogers met Armeense vlaggen blokkeren grenzen in ons land en dat heeft alles te maken met conflict in Nagorno-Karabach

Tientallen betogers hebben verschillende snelwegen aan grensovergangen tussen ons land en Nederland of Frankrijk geblokkeerd. Onder meer in Rekkem (West-Vlaanderen), Meer (Antwerpen) en Maasmechelen (Limburg) stonden betogers met Armeense vlaggen. Het protest heeft alles te maken met het "vergeten" conflict in Nagorno-Karabach. 

Aan verschillende grensovergangen in ons land was er vanmorgen veel hinder op de weg. De snelwegen werden geblokkeerd door tientallen betogers die met Armeense vlaggen zwaaiden. In Meer, in de provincie Antwerpen staan zo'n 50 betogers, en ook in Maasmechelen en Rekkem werden de wegen geblokkeerd. Stilaan worden de verschillende grensovergangen wel opnieuw vrijgemaakt. 

"Wij staan op de snelweg richting Breda. We staan in heel Europa aan de grenzen, in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje. Wij staan hier om Europa te laten horen dat we niet akkoord gaan dat Turkije zich mengt in het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië, ze vechten tegen ons, tegen onze vrouwen en kinderen", klinkt het bij een van de betogers. 

Wij staan hier om Europa te laten horen dat we niet akkoord gaan dat Turkije zich mengt in het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië,

Betoger

Maar waar draait het nu precies om? Al enkele weken laait het "vergeten conflict" tussen Azerbeidzjan en Armenië weer hevig op. Twistpunt is de betwiste regio Nagorno-Karabach. Op het einde van de jaren '80 woedde er al een bloedige oorlog: het gebied ligt immers in Azerbeidzjan, maar de inwoners zijn vooral etnische Armeniërs en die eisten de onafhankelijkheid op. In 1994 kwam het wel tot een vredesbestand, maar erg sterk was dat niet. Door de jaren heen flakkerde het geweld er af en toe opnieuw op.

Zo ook deze zomer. Want de Armeense inwoners willen nog altijd officieel aansluiten bij Armenië en Azerbeidzjan wil nog altijd de controle over het gebied terug. Bovendien wordt er ook op andere niveaus gepokerd over het conflict. Rusland steunt Armenië, Turkije steunt Azerbeidzjan. 

Meest gelezen