NBC-presentatrice Savannah Guthrie legde president Trump het vuur aan de schenen, tot ongenoegen van sommigen.
AFP or licensors

Geen debat, maar aparte tv-interviews: Trump weigert complotdenkers te veroordelen, Biden haalt uit naar corona-aanpak

In de Verenigde Staten hebben presidentskandidaten Joe Biden en Donald Trump vannacht apart vragen beantwoord, elk op een andere tv-zender en elk in een andere stad. Normaal was er een debat tussen de twee, maar dat zou online verlopen en Trump wilde dat niet. De coronacrisis was het belangrijkste onderwerp, maar was niet het enige thema waarover de twee kandidaten totaal van mening verschilden. Opmerkelijk was ook dat Trump beweerde de extremistische samenzweringsgroep QAnon niet te kennen, hoewel hij de complotdenkers wel lof leek toe te zwaaien.

De Republikeinse president Trump werd in Miami een uur lang uitgevraagd op NBC News, terwijl zijn Democratische uitdager Joe Biden 90 minuten lang geïnterviewd werd in Philadelphia op ABC. Op het format kwam heel wat kritiek: meer dan 100 Hollywood-sterren zoals Amy Schumer, Seth Rogen en Sarah Silverman tekenden een brief uit protest tegen het feit dat de interviews op exact hetzelfde moment doorgingen, en kijkers dus moesten kiezen.

Een gepland debat tussen Trump en Biden ging niet door, omdat de organisatoren het uit veiligheidsoverwegingen via videolink wilden organiseren en dat zag Donald Trump niet zitten.

Wat tv-kijkers in Amerika te zien kregen waren twee totaal verschillende gesprekken. President Trump werd hard op de rooster gelegd door NBC-presentatrice Savannah Guthrie. Trump zat in het defensief en reageerde vaak geagiteerd. Joe Biden was veel meer op zijn gemak in een format dat hem duidelijk veel meer ligt dan het debat van twee weken geleden, waarin hij voortdurend onderbroken werd door Donald Trump. Niet alleen de stijl, ook de leefwereld van de twee presidentskandidaten leek mijlenver uiteen te liggen.

Aanpak coronacrisis

Zeker wanneer het over de coronacrisis ging, konden de verschillen niet groter zijn. Joe Biden haalde uit naar president Trump, die volgens hem gefaald heeft en veel te laat heeft ingegrepen. Biden omarmt de strikte maatregelen in de strijd tegen de pandemie, terwijl Trump zelfs de aanbevelingen van zijn eigen regering in de wind slaat, zoals het dragen van een mondmasker. Joe Biden pleitte voor een nationale aanpak, geleid door de president en niet door de gouverneurs.

Biden had kritiek op zowat alle aspecten van de aanpak van de coronacrisis door de president, niet het minst op zijn taalgebruik. "De woorden van een president doen ertoe," zei Biden. "Wanneer een president geen mondmasker draagt of mensen zoals ik belachelijk maakt, omdat ik al zo lang een masker draag, dan zeggen mensen: 'Wel, het zal dan wel niet zo belangrijk zijn, zeker?'."

(Lees voort onder de afbeelding.)

Joe Biden droeg een mondmasker toen hij de studio binnenwandelde, Trump niet.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

In de VS zijn nu al zo'n 8 miljoen mensen besmet met het coronavirus en vielen al 218.000 doden. Maar volgens Trump is het virus op de terugweg, iets wat helemaal niet blijkt uit de cijfers.

Trump werd ook gevraagd naar het evenement in de Rozentuin van het Witte Huis eind september. Trump stelde daar zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof voor, en daar zijn vele mensen besmet geraakt, onder wie wellicht ook Trump en zijn vrouw Melania. "Als president moet ik wel mensen zien", zei Trump. Op het antwoord van de interviewer dat hij dan toch een mondmasker kan dragen, zei Trump dat hij dat zou kunnen doen, maar dat mensen die een mondmasker dragen ook continu besmet raken met het coronavirus.

Trump beweerde dat 85 procent van de mensen die een mondmasker dragen, toch besmet zouden raken met het coronavirus. Dat is een verdraaiing van een studie van zijn eigen gezondheidsdienst. De onderzoekers hebben zelf al meteen gezegd dat dat niet het resultaat van hun onderzoek was. 

Bekijk hieronder de hoogtepunten uit het debat met Donald Trump (lees voort onder de beelden): 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Trump wil samenzweringstheorie niet verwerpen

Een opgemerkte passage ging over QAnon, een extremistische samenzweringstheorie. De aanhangers ervan geloven dat Trump het land zal redden van Satan en een geheim netwerk van pedofielen geleid door de Democraten. Toen de interviewster vroeg of Trump de groep veroordeelde, antwoordde Trump: "Ik weet niets over QAnon."

Maar de president voegde er meteen aan toe dat hij wel weet dat QAnon pedofilie veroordeelt, waarmee hij de complotdenkers leek te verdedigen: "Ik weet wel dat ze heel erg tegen pedofilie zijn. Ze vechten er keihard tegen."

(Lees voort onder de tweet.)

De interviewster vroeg Trump ook waarom hij op Twitter een valse theorie hielp verspreiden die beweert dat de VS de terrorist Osama Bin Laden niet echt heeft gedood. "U bent de president," zei ze. "U bent niet zomaar iemands gekke nonkel die eender wat kan retweeten."

NBC-presentatrice Savannah Guthrie kreeg voor haar harde aanpak van Trump niet alleen lof, maar ook kritiek. Laura Ingraham, presentatrice op het rechtse, Trumpgezinde Fox News vroeg zich af of iemand Joe Biden in de media al eens even hard had aangepakt als Trump hier.

Bekijk hieronder de hoogtepunten uit het debat met presidentskandidaat Joe Biden (lees voort onder de beelden):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Geen winnaar

Aangezien beide interviews simultaan werden uitgezonden, zullen weinig Amerikanen de twee kandidaten hebben gezien. De verkiezingen vinden plaats op 3 november, over tweeënhalve week, maar miljoenen Amerikanen hebben hun stem al uitgebracht. 

"Er zijn nog maar weinig zwevende kiezers die twijfelen," zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Wie keek naar Trump, wilde wellicht zijn kandidaat nog eens zien en wie naar Joe Biden keek, wilde zijn kandidaat nog eens zien. Dus er zullen weinig naalden bewogen hebben in een andere richting."

"Het waren twee totaal verschillende vraaggesprekken. Je kan daar geen winnaars of verliezers bij aanmerken," zegt Soenens. "Ik zag een verschil van dag en nacht qua sfeer. Joe Biden wilde veel meer details geven over beleidsmaatregelen, wat te doen met energie, de aanpak van corona-epidemie, worden belastingen al dan niet verhoogd. Hij gaf concrete antwoorden op concrete vragen."

"Donald Trump ontwijkt vaak vragen. Als hij een vraag krijgt over de corona-epidemie, wil hij gewoon zeggen hoe fantastisch de economie liep, voor die epidemie uitbrak," zegt Soenens. "Standpunten zullen hierdoor niet veranderen, maar je voelde wel een zenuwachtige president die de druk van de opiniepeilingen voelt, waarin hij zwaar achterop hinkt. De vraag is of hij die kloof nog kan dichten."

Meest gelezen