Bescherming kolenwasserijen 1 en 3 in Beringen wordt deels opgeheven

De Vlaamse overheid gaat het bovenste gedeelte van kolenwasserijen 1 en 3 in Beringen deklasseren. Enkel de sokkel, de betonvloeren en de kolentreintjes blijven behouden. In de plaats wordt er door Vlaanderen 2 miljoen euro geïnvesteerd om het uitzicht van de site te bewaren.

Kolenwasserijen 2 en 4 in Beringen zijn al langer opgeknapt, maar over de twee andere wasserijen 1 en 3 was er lange tijd geen duidelijkheid. De vorige Vlaamse regering gaf al aan dat ze kolenwasserijen 1 en 3 helemaal wilden deklasseren. Nu is beslist om dat maar gedeeltelijk te doen. Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA): "We gaan de sokkel behouden en de grootsheid van het gebouw moet ook behouden blijven. Er kan dus iets in de plaats komen van kolenwasserijen 1 en 3. De opheffing van de bescherming kan pas gebeuren als we weten wat er in de plaats komt."

Verzet

Buurtbewoners en erfgoedorganisaties hebben zich lange tijd hevig verzet tegen de sloop van de kolenwasserijen, omdat die het beeld van de site bepalen. 

In Beringen staan de kolenwasserijen er nog steeds en dat is uniek in Europa. Een groot deel van de gebouwen van de mijnsite is sinds 1993 beschermd. 

Meest gelezen