Vlaanderen wil 4.000 ha extra bos aanplanten, met hulp van verenigingen en bedrijven

Met de nieuwe campagne ‘Plant je eigen bos en geef het een naam’ heeft Vlaanderen de spurt naar 4.000 hectare bos in 2024 officieel op gang getrokken. Volgens Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) moet de actie een hele gemeenschap mobiliseren om mee te bebossen.

De Vlaamse regering maakte de bosuitbreidingsplannen voor de zomer al bekend. Vanmiddag werd de campagne officieel gelanceerd in Hasselt. Minister Demir wil in samen met lokale besturen, natuurverenigingen, bosgroepen en private eigenaars 4.000 hectare extra bos realiseren. “Geen simpele opdracht”, geeft de minister toe. “Maar als iedereen ‘een bosje’ bijdraagt, kunnen we samen de groenste inhaalbeweging ooit maken in Vlaanderen. Als bedrijven, verenigen en particulieren vanaf vandaag massaal aan het bebossen gaan plukken we daar later de vruchten van."

Scoutsgroep Sint-Martinus

Wie wil meewerken aan een bosrijke omgeving kan zich via de website plantjeeigenbos.be registeren. Deelnemers kunnen ervoor kiezen om ‘hun bosje’ te planten tijdens een georganiseerde plantactie in de buurt of om een eigen stuk grond van minimaal 10 meter op 10 te bebossen. Tijdens de lancering van het project in Hasselt gaven de jongens van scoutsgroep Sint-Martinus alvast het goede voorbeeld.  “We hebben van de stad een stukje grond gekregen vlakbij onze jeugdlokalen dat we zelf mogen bebossen”, zegt leider Sam Lambrechts. “Vandaag planten we symbolisch de eerste bomen en in het voorjaar gaan we echt aan de slag. We hebben niet getwijfeld om hieraan mee te doen. Het idee dat we straks als scoutsgroep onze eigen bos hebben is heel spannend.”

Het goede voorbeeld

Vlaams minister Zuhal Demir belooft ook zelf de uitdaging aan te gaan om een eigen bosje te planten. “Met het ‘Bos voor Rozanne’ wil ik een plek creëren waar mijn dochtertje en de daaropvolgende generaties kunnen ravotten en spelen. Want de bomen die we vandaag planten, vormen het bos voor de toekomst.”

Meest gelezen