Radio 2

Voor het eerst in 102 jaar sluit Kluisbergs wielercafé tijdens Ronde van Vlaanderen: "Gezondheid is belangrijker"

Er mogen geen toeschouwers staan op de bekende plaatsen op het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Elders mag het wel, maar op afstand en met mondmasker. Daarom sluit Joëlle haar café De Oude Hoeve in Kluisbergen. De zaak was nooit eerder gesloten tijdens de Ronde, die al 102 jaar bestaat. "De gezondheid is belangrijker," vindt Joëlle.

Joëlle blijft vrolijk, hoewel het haar spijt dat ze het café moet sluiten op de hoogdag van het wielrennen in Oost-Vlaanderen De gemeente Kluisbergen verplicht de sluiting niet, maar Joëlle besliste zelf al eind juni om de zaak dicht te houden. "Het cafébezoek zou niet zijn zoals anders zegt Joëlle: "door de hyghiënemaatregelen mogen mensen niet rechtstaan om eens binnen en buiten te lopen, en zo verdwijnt de spontaneïteit en de menselijkheid."

Er zijn strenge veiligheidsmaatregelen om te vermijden dat het coronavirus zich verspreidt tijdens de Ronde. Er is bijvoorbeeld geen publiek toegelaten op de bekende plaatsen waar de Ronde passeert. Elders op het parcours moeten mensen afstand houden en mondmaskers dragen. De provincie en organisatoren roepen op om zoveel mogelijk thuis de Ronde te volgen.

Hoewel je vanuit het café de renners ziet voorbijrijden, zal Joëlle ook niet zelf van daar kijken. "Nee, nee", lacht ze, "ik zou hier helemaal alleen zitten, dat doe ik niet. Ik zit thuis voor de tv."

Bekende klanten

De renners zijn volop het parcours aan het verkennen weet Joëlle. Ze heeft gisteren nog Wout Van Aert, Niki Terpstra en Dries Devenyns zien voorbijrijden. Geregeld doen bekende en voormalige coureurs een sanitaire stop in de Oude Hoeve. Ze glundert als ze de namen opsomt. "In 2018 hadden we hier Peter Sagan, dat was een mooie verrassing. Johan Museeuw, Iljo Keisse, Pol Verschuere en Eli Iserbyt komen geregeld langs." 

Meest gelezen