De renners verkennen het parcours van de Ronde van Vlaanderen al eens

Ronde van Vlaanderen en slechte coronacijfers: "Gebruik je verstand, kijk thuis naar de koers, ga niet samen op café"

Vandaag is het de Ronde van Vlaanderen, een koers die normaal gezien een ware volksverhuizing teweegbrengt. Maar dit jaar is dat geen goed idee. Het aantal mensen dat besmet raakt met het coronavirus gaat in stijgende lijn, samen met het aantal ziekenhuisopnames. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) roept wielerliefhebbers op om thuis te blijven. "Gebruik uw verstand dit weekend, blijf thuis. Kijk naar de Ronde van Vlaanderen op tv. Dat is heel tof, maar ga alsjeblieft niet in de uren die er nog zijn allemaal samen op café hangen. Dat is echt niet slim."

Morgen gaan er strengere maatregelen in om de verspreiding van het coronavirus in te dijken en de situatie in onze ziekenhuizen de komende tijd werkbaar te houden. Vanaf dan moeten onder andere de restaurants en cafés dicht en mogen we maar één nauw contact meer hebben buiten het gezin. 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) deed een oproep om ook al dit weekend zoveel mogelijk thuis te blijven. "Kijk naar de Ronde van Vlaanderen op tv", zei hij. Ook Yves Stevens van het Crisiscentrum smeekte eergisteren de mensen om thuis te blijven. 

Geniet van de koers, maar doe dat vanuit je zetel. José en Michel zullen je op meer dan veilige afstand gezelschap houden

Yves Stevens - Crisiscentrum

"In dit vreemde jaar mogen we al blij zijn dat de Ronde Van Vlaanderen kan doorgaan", zei hij vrijdag op de persconferentie van het wetenschappelijk instituut Sciensano. "Dit hebben we te danken aan de inspanningen van de organisatie, de hulpdiensten en de lokale overheden. Respecteer hun werk, respecteer de renners en respecteer vooral jouw gezondheid en die van anderen. Dit jaar zullen de renners het moeten doen zonder aanmoedigingen langs het parcours. Geniet van de koers, maar doe dat vanuit je zetel. José en Michel (De Cauwer en Wuyts, red.) zullen je op meer dan veilige afstand gezelschap houden." 

"Neem je verantwoordelijkheid dit weekend. Maak geen plannen. Zottigheden gaan we cash moeten betalen", voegde hij er nog aan toe Stevens.

Oost-Vlaams provinciegouverneur Carina Van Cauter laat weten dat de politie extra patrouilles gaat uitvoeren langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Wie betrapt wordt riskeert niet alleen een boete, maar ook een correctionele vervolging.

Waarom gaan de nieuwe maatregelen pas morgen in?

Volgens minister van Volksgezondheid Vandenbroucke is het niet mogelijk om de maatregelen die vrijdag werden afgekondigd onmiddellijk te laten ingaan. Om ze te kunnen afdwingen, moet er immers eerst een ministerieel besluit gepubliceerd worden. "Dat hebben we niet voor maandag", zegt Vandenbroucke. "Zonder dat besluit kunnen we niet bestraffen."

Bekijk hier de oproep van Yves Stevens van het Crisiscentrum (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Zottigheden gaan we cash moeten betalen

Yves Stevens - Crisiscentrum

Ook viroloog Steven Van Gucht riep op om geen extra plannen te maken dit weekend. "Denk niet: "We gaan nog even profiteren nu het nog kan". Hoe vroeger we ons gedrag aanpassen, hoe vroeger we het virus opnieuw bij zijn nekvel kunnen grijpen."

"De cijfers zijn slecht", beklemtoonde Van Gucht vrijdag op de persconferentie van het wetenschappelijk instituut Sciensano. "Alle indicatoren kleuren rood, het ziet er niet goed uit." 

Bekijk hier de oproep van virloog Steven Van Gucht (en lees daarna verder onder de video):

Videospeler inladen...

Hoe dan wel ontspannen?

"De cijfers confronteren ons nog maar eens met de zeer harde realiteit", voegde Yves Stevens van het Crisiscentrum toe. "De komende weken gaan er anders uitzien dan we hadden gehoopt. We gaan allemaal inspanningen moeten leveren. Frustratie, angst en moedeloosheid kunnen ons overvallen. Dit is normaal, iedereen heeft het moeilijk, maar het mag ons leven niet overheersen. Tijdig ontspannen kan helpen en daarvoor is het weekend het uitgelezen moment."

Focus op de dingen die nog wel mogelijk zijn, zoals een herfstwandeling in het bos

Yves Stevens - Crisiscentrum

Helaas kan niet alles, benadrukte Stevens. "Maar focus op de dingen die nog wel mogelijk zijn, zoals een herfstwandeling in het bos. Focus niet op de dingen die momenteel niet mogelijk zijn. Wat je plannen ook zijn, zorg dat het virus geen ongewenste gast kan zijn."

"Ga je sporten? Respecteer dan ook na het sporten de voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld in de kantine. Ga je naar de winkel? Draag je mond-neusmasker, hou afstand van andere klanten en het personeel. Spreek je af met vrienden? Doe dit dan bij voorkeur buiten en respecteer steeds de veiligheidsafstand."

Meest gelezen