(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Studie van WHO: Antivirusmiddel remdesivir heeft nauwelijks effect op overlevingskansen van  coronapatiënten

Het antiviraal geneesmiddel remdesivir vergroot de overlevingskansen van coronapatiënten niet. Dat staat in een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Uitgerekend de Amerikaanse president Donald Trump zwaait de lof over het antiviraal middel. Hij werd er zelf ook mee behandeld.

Het was een glunderende Amerikaanse president Trump die tien dagen geleden het Walter Reed ziekenhuis verliet na zijn besmetting met het coronavirus. De goede zorgen van het medisch personeel én de medicatie hadden hem er naar eigen zeggen bovenop geholpen. De president kreeg onder meer het antiviraal middel remdesivir toegediend, een geneesmiddel dat wordt ingezet in de strijd tegen ebola. Eerder liet hij zich ook al lovend uit over de werking van het antimalariamiddel hydroxychloroquine.

Vier geneesmiddelen onder de loep

De WHO heeft in een klinische studie (Solidarity) de twee geneesmiddelen onderzocht, samen met nog twee andere: interferon, een geneesmiddel dat de celgroei remt en een cocktail tegen het HIV-virus (lopinavir, ritonavir).

Aan het onderzoek namen 11.266 volwassenen deel. Vijfhonderd ziekenhuizen uit dertig landen werkten er aan mee. De resultaten zijn voorlopig, want ze moeten worden voorgelegd aan een groep specialisten. Maar de hoofdauteur, Soumya Swaminathan, is zeker over één ding: hydroxychloroquine en de HIV-combinatie zijn niet doeltreffend. In juni waren de proeven met deze middelen al stopgezet omdat ze geen resultaat opleverden.

De tests met de twee andere geneesmiddelen bleven doorlopen. Maar de voorlopige conclusie is dat ook die middelen, interferon en remdesivir (het middel waarop de meeste hoop gesteld werd), niet afdoende zijn. De geneesmiddelen verkorten de ligtijd niet van een coronapatiënt in het ziekenhuis. Noch laten ze hem of haar langer leven. 

Reactie van de producent

Farmabedrijf Gilead betreurt de uitspraken omdat de studie nog niet is nagelezen door andere experts. Volgens eigen studies zou het middel wél efficiënt zijn. Eerder hadden de Verenigde Staten en Europa het geneesmiddel voorlopig goedgekeurd. Maar er is wel kritiek gekomen op de hoge prijs. Volgens een Britse farmacoloog kost een volledige behandeling van remdesivir bijna 2.000 euro terwijl de echte kostprijs nog geen tien euro zou bedragen. Remdesivir is een gepatenteerd geneesmiddel. Maar politici en farmabedrijven hebben eerder al aangedrongen bij president Trump om het patent in te trekken zodat het medicijn goedkoper kan worden geproduceerd.

Meest gelezen