Zeven scouts uit Linden besmet met corona, 70 andere leden worden getest

Zeven leden van de scouts & gidsen Sint-Kwinten uit Linden, bij Lubbeek, zijn tijdens een leefweek besmet geraakt met het coronavirus. Als gevolg daarvan moeten ongeveer 70 andere scouts nu getest worden. De gemeente heeft speciaal daarvoor een testcentrum geopend. 

De leefweek van de leiding van de Scouts & Gidsen Sint-Kwinten uit Linden bij Lubbeek krijgt een bittere nasmaak: 7 leden zijn besmet met het coronavirus. Die leefweek nu houden was geen goed idee, vindt burgemeester Theo Francken (N-VA).  Scouts en Gidsen Vlaanderen wijst erop dat het organiseren van een leefweek niet verboden was; toen gold nog code geel. 

Testcentrum

"De tests worden momenteel afgenomen in een speciaal opgericht testcentrum. We moeten dan nog twee dagen wachten op de uitslag. In afwachting daarvan moeten alle betrokkenen in quarantaine verblijven", licht de burgemeester toe. "We hebben hier al wat ervaring mee. Tijdens de eerste coronacrisis was er een uitbraak in een woonzorgcentrum. We hebben ons daarna grondig voorbereid op een nieuwe uitbraak. Het draaiboek lag klaar en komt vandaag van pas", aldus Francken.

Nu een leefweek organiseren was niet bijzonder verstandig

Theo Francken, burgemeester van Lubbeek

Onverstandig

"Dit toont nogmaals aan dat iedereen de basisregels moet respecteren. In dat opzicht was het geen goed idee om die leefweek en zeker het afsluitende event met de leden te organiseren. Ik denk niet dat dat bijzonder verstandig was", concludeert Francken. 

Alle regels gevolgd

Scouts en Gidsen Vlaanderen onderstreept dat het slotevenement volgens alle geldende regels is verlopen: tafels van vier man, registratie per tafel, opdienen met mondmaskers en vanaf er van tafel werd gegaan, moesten de mondmaskers terug opgezet. Op dat slotevenement waren ook alleen mensen van de leiding aanwezig. Zij zijn erg aangedaan door de feiten. 

"Het betreft hier ook geen corona-besmetting bij leden van de jins, maar enkel onder leiding die aanwezig bij een café als geldactiviteit na de leefweek", zegt woordvoerder Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen volgt dit nauw mee op en ondersteunt de groep bij verdere aanpak van deze situatie waardoor zij zelf erg zijn aangedaan."

"Vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen vinden we het jammer dat deze groep meteen onnauwkeurigheden wordt verweten terwijl de activiteiten met de vereiste zorg en in lijn met de maatregelen werden georganiseerd", laat Jan van Reusel nog weten.

Meest gelezen