"Gitzwarte dag", maar welke steun krijgt de horeca nu cafés en restaurants voor een maand de deuren moeten sluiten?

"Het is een gitzwarte dag voor de horeca." Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen zuchtte eens diep toen de strengere maatregelen bekend werden. Want zijn sector is (opnieuw) zeer zwaar getroffen: cafés en restaurants moeten een maand de deuren sluiten. Er werden "ruimschootse compensaties" beloofd, maar wat weten we al over die steunmaatregelen? Horeca Vlaanderen overweegt intussen juridische stappen.

Het is een bittere pil voor de cafés en restaurants die voor een tweede keer de deuren helemaal moeten sluiten, hoewel er al meteen nagedacht wordt over alternatieven – afhaalgerechten of koffietjes aan het raam.

Bekijk hier de reportage van twee zaken in Antwerpen, en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

“We gaan niemand loslaten.” Zowel bij premier Alexander De Croo (Open VLD) als bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) herhaalden dat gisteren op de persconferentie meermaals. “Er komt een omvangrijk steunpakket om de horeca te ondersteunen in deze bijzonder moeilijke periode.”

We gaan niemand loslaten

Alexander De Croo en Frank Vandenbroucke op de persconferentie gisteren

Steunmaatregelen dus. Zowel op het federale niveau, als op het gewestelijke niveau. 

“We tasten zeer diep in de geldbeugel”, benadrukt Vandenbroucke nog eens in “Het journaal”. “We gaan zorgen voor ondersteuning, dat moet.”

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Op het federale niveau zijn er alvast 4 afspraken gemaakt, zegt Vandenbroucke. Morgen is er een overleg gepland om de situatie te bekijken. 

  • Het overbruggingsrecht wordt verdubbeld voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten. Iemand zonder kinderlast krijgt zo 2.583 euro, iemand met kinderen ten laste krijgt 3.226 euro.
  • Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar die wel serieus verlies lijdt, wordt het overbruggingsrecht verlengd.
  • De sociale bijdragen (RSZ) worden tijdelijk kwijtgescholden.
  • Voor het personeel gaat de regering ervoor zorgen dat de eindejaarspremie toch uitbetaald kan worden. 

Ook de Vlaamse regering komt met maatregelen voor de horeca. "Wat we nu doen is heel drastisch. Ik besef, als minister van Economie, ontzettend goed hoe zwaar dit inhakt op onze café- en restauranthouders. We gaan alles op alles zetten om hen te laten overleven. Dat zijn 30.000 ondernemers in Vlaanderen alleen al. We moeten hen door deze moeilijke periode heen halen", klinkt het bij Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Ik besef, als minister van Economie, ontzettend goed hoe zwaar dit inhakt op onze café- en restauranthouders

Hilde Crevits - Vlaams minister van Werk en Economie

Wie tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60 procent lijdt, kan beroep doen op de steunmaatregelen. Die steun bedraagt 10 procent van de omzet in dezelfde periode in 2019 of een andere gelijkaardige periode. Die 10 procent is een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen. 

Crevits benadrukt dat cafés en restaurants die steun automatisch zullen krijgen, omdat ze geen inkomensverlies moeten aantonen doordat ze dicht zijn. Toeleveranciers moeten de steun wel aanvragen.

Lees verder onder het gesprek met Crevits:

Videospeler inladen...

Is er een kans dat de zaken na 2 weken opnieuw open mogen? En wat na die maand?

Na twee weken zullen de maatregelen geëvalueerd worden. Maar de kans lijkt klein dat de horecazaken dan opnieuw open zullen mogen gaan. “Nu moeten we geen valse hoop scheppen. Het zou een ongelooflijk wonder zijn dat de curve over twee weken zo gekeerd is dat we de horeca opnieuw kunnen openen”, klinkt het bij minister-president Jan Jambon (N-VA). 

We moeten geen valse hoop scheppen

Jan Jambon - Vlaams minister-president

Een heropening na een maand heeft volgens hem meer kans op slagen. Dat benadrukt ook Vandenbroucke, al blijft die erg voorzichtig. “Laat ons hopen dat de stijging gestopt wordt, dat we hem naar beneden krijgen en we kunnen versoepelen”

Horeca Vlaanderen overweegt juridische stappen

Sectorvereniging Horeca Vlaanderen overweegt juridische stappen tegen de algemene sluiting van cafés en restaurants. "We winnen juridische informatie in om na te gaan of die beslissing wel proportioneel is", zegt CEO Matthias De Caluwe aan persagentschap Belga. "Dat zijn we verplicht aan onze ondernemers."

Volgens De Caluwe voelt de sluiting "onrechtvaardig" aan, onder meer omdat er geen data beschikbaar zijn die de stijgende coronacijfers kunnen toeschrijven aan de cafés en restaurants. Bovendien deed de horeca er alles aan om de strenge regels rond mondmaskers en afstand tussen de tafels te respecteren, zegt hij.

"Er is één iets wat we niet kunnen controleren, en dat is of iedereen zijn bubbel respecteert en enkel met mensen uit het eigen huishouden of de nauwe contactbubbel op café of restaurant gaat", klinkt het. "Alle mensen die zich niet aan die bubbels gehouden hebben, zijn dus mee verantwoordelijk voor de huidige situatie."

De Caluwe benadrukt dat de eventuele juridische stappen wel los staan van de lopende onderhandelingen over steunmaatregelen met de verschillende regeringen, "die goed verlopen".

Meest gelezen