Foto: Jeroen Willems

Bezieler Gentse Sphinx Cinema bekroond op Film Fest Gent met Jo Röpcke Award

De uitbater van de Gentse stadsbioscoop Sphinx, Patrick Deboes, is op Film Fest Gent bekroond met de Jo Röpcke Award. Het cultuurmagazine Knack Focus reikt die filmprijs sinds 2008 jaarlijks uit aan iemand die een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan de Vlaamse film. Deboes wordt geëerd "als voorvechter van de betere film in crisistijden voor de sector".

Het is de eerste keer dat de Jo Röpcke Award -genoemd naar de filmjournalist van de voormalige BRT- naar een bioscoopexploitant gaat. In het verleden ging de prijs vooral naar regisseurs, maar ook enkele cameraregisseurs en monteur Nico Leunen (2016).

Knack Focus koos dit jaar voor Deboes omdat het magazine de bioscoopbranche een hart onder de riem wil steken door de Jo Röpcke Award te schenken aan een onafhankelijke zaaluitbater. De sector heeft het dit jaar zwaar te verduren door de coronapandemie.

Deboes bewijst dat cinema ook en vooral in crisistijden een onschatbare waarde heeft als cultuurproduct

Deboes is sinds 1989 programmator en sinds 1995 uitbater van Cinema Sphinx. "De voorbije dertig jaar wisten Deboes en zijn team Sphinx uit te bouwen tot een moderne stadsbioscoop waar cinefielen thuis zijn", licht Knack Focus-filmrecensent Dave Mestdach toe. "Deboes is een van de Vlaamse kruisvaarders van de zevende kunst, die bewijzen dat cinema ook en vooral in crisistijden een onschatbare waarde heeft als cultuurproduct."

In een reactie zegt Deboes vereerd te zijn dat zijn naam wordt toegevoegd aan de lijst van laureaten. "Maar het doet vooral deugd dat de bioscoopexploitanten in de kijker worden gezet", klinkt het. "Zeker in deze crisisperiode kunnen we als uitbaters alle aandacht gebruiken."

Eerdere winnaars:

 • 2008: Fien Troch voor “Unspoken”
 • 2009: Felix Van Groeningen voor “De helaasheid der dingen”
 • 2010: Gust Van den Berghe voor “En waar de sterre bleef stille staan”
 • 2011: Nicolas Provost voor “The Invader”
 • 2012: Cameraman Nicolas Karakatsanis voor “Linkeroever”, “Rundskop” en de Amerikaanse remake van “Loft”
 • 2013: Caroline Strubbe voor “I'm the Same, I'm an Other”
 • 2014: Bas Devos voor “Violet”
 • 2015: Robin Pront voor “D'Ardennen”
 • 2016: Monteur Nico Leunen voor “Home” en “Belgica”
 • 2017: Gilles Coulier voor “Cargo”
 • 2018: Lukas Dhont voor “Girl”
 • 2019: Cameraman Frank van den Eeden voor “De Patrick”

Meest gelezen