Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Corona-uitbraak in Kruisem: "Huisarts volgde mondmaskerrichtlijn niet"

In fusiegemeente Kruisem in Oost-Vlaanderen wordt een tijdelijk testcentrum geopend na een corona-uitbraak in de gemeente. Volgens de contactopsporing zijn tientallen besmettingen terug te brengen op één bepaalde huisarts die zelf ook positief heeft getest.

"De huisarts volgde niet consequent de mondmaskerrichtlijn tijdens de consultaties met zijn patiënten", meldt burgemeester Joop Verzele (CD&V) in een persbericht. "Het niet volgen van de mondmaskerrichtlijn is in deze tijden onbegrijpelijk en onverantwoord. De huisarts is zich dan ook bewust van de feiten."

Het niet volgen van de mondmaskerrichtlijn is in deze tijden onbegrijpelijk en onverantwoord


Alle behandelde patiënten worden als een hoog-risico contact beschouwd. "Ze werden ondertussen op de hoogte gebracht door contactonderzoekers en moeten getest worden", aldus Verzele die voort laat weten dat de situatie op de voet gevolgd wordt.

Lees meer in dit bericht:

Coronacijfers: afgelopen dinsdag voor het eerst meer dan 10.000 nieuwe besmettingen per dag

De coronacijfers in ons land blijven onverminderd toenemen. Afgelopen dinsdag zijn er in ons land voor het eerst meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen op één dag vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van wetenschapsinstituut Sciensano. Het gaat om 10.369 nieuwe besmettingen. Een week voordien waren het er nog 5.686. Het gaat dus om bijna een verdubbeling.

Tussen 7 en 13 oktober kwamen er elke dag gemiddeld 6.764 besmettingen bij, dat is ook bijna dubbel zoveel als de week voordien.

Ook het aantal hospitalisaties blijft in stijgende lijn gaan: tussen 10 en 16 oktober zijn gemiddeld 207 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis, dat is ook bijna dubbel zoveel als de week voordien.

Gisteren waren er 240 nieuwe ziekenhuisopnames. Er liggen nu 2.098 mensen in het ziekenhuis met COVID-19. Daarvan liggen er nu al 358 op intensieve zorg, 173 patiënten worden beademd.

Tussen 7 en 13 oktober overleden er elke dag gemiddeld 25 mensen. Dat is een stijging van 88 procent in vergelijking met de week ervoorSinds het begin van de epimedie zijn nu al 10.359 coronapatiënten overleden.

Tussen 7 en 13 oktober werden er gemiddeld 48.400 tests per dag afgenomen. Daarvan waren er 13,3 procent positief. 

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano. 

Bekijk het volledige dagelijkse rapport met de nationale epidemiologische situatie van het coronavirus.

Rechter schort instellen avondklok in Berlijn op

In Berlijn heeft een plaatselijke rechtbank het instellen van een avondklok in de stad vorige week opgeschort. Het stadsbestuur gaat in beroep tegen de uitspraak. 

Videospeler inladen...

Recordaantal besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn er meer dan 32.000 nieuwe besmettingen op één dag geregistreerd. De gezondheidsautoriteiten meldden vanavond dat er op 24 uur tijd 32.427 coronagevallen zijn bijgekomen. Het is voor het eerst sinds de start van de grootschalige testen dat er in die tijdspanne zo veel mensen positief werden bevonden in Frankrijk. Er werden voorts ook 90 nieuwe overlijdens gemeld. Alles samen kwamen in Frankrijk al meer dan 33.000 mensen om het leven als gevolg van COVID-19.

Slovakije wil alle inwoners ouder dan 10 jaar testen

Slovakije wil alle inwoners ouder dan tien jaar testen op het nieuwe coronavirus, zo heeft premier Igor Matovic gezegd op een persconferentie. Het is nog niet duidelijk of de test vrijwillig of verplicht is.

De volgende twee weekends kunnen burgers zich gratis laten testen in zowat 6.000 bureaus. Het hele gebeuren wordt georganiseerd zoals bij verkiezingen. De mensen krijgen een tijdsperiode toegekend, om wachttijden te vermijden.

Ook in Slovakije heeft het coronavirus de wind in de zeilen. Vandaag werden 1.968 nieuwe gevallen gemeld, daags na een recordaantal van 2.075 nieuwe besmettingen. In totaal registreerde het land al meer dan 28.000 besmettingen, waarvan 82 met dodelijke afloop. Het Oost-Europese land telt zowat 5,5 miljoen inwoners.

Eventsector vraagt structurele steun op langere termijn

De Alliantie van Belgische Eventfederaties is tevreden met de aangekondigde steun voor de ondernemers die zwaar getroffen worden door de strengere coronamaatregelen, maar vraagt dat die specifiek voor de bedrijven in de evenementensector structureel, en dus op langere termijn, worden uitgerold. "In tegenstelling tot andere sectoren is de eventsector niet gebaat met een vierwekenplan", klinkt het in een persbericht.

De sector rekent op een langetermijnvisie tegen 15 november. "In een bloedrode agenda kan je niets meer in het rood omcirkelen, maar dat 15 november gemarkeerd staat, mag wel duidelijk zijn."

Drukte aan de kust

Vanaf maandag verstrengen de corona-maatregelen, de oproep om dit weekend geen extra plannen te maken wordt niet echt opgevolgd. Veel mensen willen net wel nog op restaurant of naar de kermis.

Videospeler inladen...

Duitse president Steinmeier in quarantaine, eerste test negatief

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier is in quarantaine gegaan nadat een van zijn lijfwachten positief testte op het coronavirus. Dat heeft een woordvoerder van de president laten weten. Een eerste test die zaterdag bij Steinmeier is afgenomen, kwam inmiddels al negatief terug.

De 64-jarige politicus blijft in quarantaine en zal in de loop van de komende dagen een tweede keer worden getest. De besmette lijfwacht geldt als een nauw contact van de president en had de voorbije week naar verluidt meerdere dagen contact met hem.

Eind maart moest ook bondskanselier Angela Merkel uit voorzorg al een tweetal weken in quarantaine nadat ze contact had gehad met een arts die kort nadien positief testte op COVID-19. Merkel legde in die periode drie negatieve tests af. Eind september was het de beurt aan de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas en minister van Economie Peter Altmaier om preventief in quarantaine te gaan na contact met een besmette persoon.

Huisarts Kruisem geeft fout toe

De huisarts uit Kruisem, Oost-Vlaanderen, die wellicht de bron is van een aantal corona-besmettingen, geeft toe dat hij niet altijd een mondmasker droeg bij consultaties. Hij deed dat omdat hij te veel jeuk had en het masker zijn bril aandampte. Hij geeft toe dat dit fout was.

De arts betwijfelt wel dat veel mensen door hem besmet zijn, omdat hij het masker wel begon te dragen zodra hij symptomen kreeg. De huisarts wil de resultaten van de testen afwachten, maar stopt met zijn praktijk.

Helft bewoners woonzorgcentrum in Deurne positief

In woonzorgcentrum De Tol in het Antwerpse district Deurne hebben 44 van de 81 bewoners positief getest voor COVID-19. Twee bewoners zijn overleden, vijf anderen liggen in het ziekenhuis. Zorgbedrijf Antwerpen voert nu in het hele woonzorgcentrum een quarantaine in. Bezoek wordt voor minstens een week opgeschort.

"Zaterdag blijkt uit de resultaten dat 44 van de 81 bewoners positief hebben getest op covid-19. Zorgbedrijf Antwerpen heeft daarom beslist om alle bewoners in het woonzorgcentrum in quarantaine te plaatsen. Twee bewoners zijn jammer genoeg overleden. Vijf bewoners zijn opgenomen in het ziekenhuis", zegt Zorgbedrijf Antwerpen.

Huisartsenvereniging betreurt geval in Kruisem: "Uitzondering"

De vereniging van Vlaamse huisartsen, Domus Medica, betreurt wat er in Kruisem is gebeurd en benadrukt dat het om een uitzondering gaat. "We hebben al in mei een document met een aantal vuistregels voor veilige praktijkvoering naar de huisartsen gestuurd", zegt dokter Roel Van Giel van Domus Medica aan VRT NWS. "We weten ook dat de meeste huisartsen dit zeer nauwgezet volgen."

Stel je zorg niet uit, want dat kan veel zwaardere gevolgen hebben


Doordat de coronacijfers niet goed zijn, merkt Van Giel al dat er meer angst is bij mensen om naar een huisartsenpraktijk of een ziekenhuis te komen. Het voorval in Kruisem zou die angst kunnen vergroten. "We willen daarom benadrukken dat er echt alles aan wordt gedaan om het op een zo'n veilig mogelijke manier te organiseren", zegt hij. "Als je klachten of vragen hebt, neem contact op met je huisarts. Stel je zorg niet uit, want dat kan veel zwaardere gevolgen hebben."

Hoe kunnen we de nieuwe maatregelen mentaal verteren?

Voor de tweede keer dit jaar moeten we met z'n allen ons sociale leven fors inperken om de coronacijfers naar beneden te krijgen. Voor velen opnieuw een zware inspanning, mentaal en emotioneel: hoe gaan we dit verteren? Psychologen zien het risico, maar wijzen ook op wat lichtpuntjes. "In de eerste lockdown wisten we niet waar dit zou eindigen. Nu wel."

Lees hier meer: 

Duitsland bereid om COVID-patiënten uit andere EU-landen op te nemen

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, heeft verklaard dat Duitsland opnieuw bereid is om coronapatiënten uit andere landen op te nemen in de ziekenhuizen. "Wanneer er bij onze buren problemen ontstaan bij de verzorging van coronapatiënten, bieden wij uiteraard snel onze hulp aan, zolang onze capaciteit dat toelaat", zei de minister aan Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Maas gaf aan dat het op Europees niveau vandaag door het systeem voor vroegtijdige waarschuwing eenvoudiger is om alles te coördineren dan in het voorjaar. En solidariteit is nodig, want het wordt een moeilijke herfst, zei hij.

Tijdens de zogenaamde eerste golf van de coronacrisis nam Duitsland ook al heel wat patiënten op uit andere Europese landen, vooral uit Frankrijk en Italië, maar ook twee patiënten uit Nederland.

Nieuw dagrecord in Nederland met 8.141 nieuwe besmettingen

Tussen gisteren en vandaag zijn in Nederland 8.141 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Gisteren had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7.989 positieve tests gemeld. In de afgelopen zeven dagen zijn bij onze noorderburen meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 28. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren 18 sterfgevallen gemeld.

De druk op de Nederlandse ziekenhuizen blijft toenemen door het groeiend aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1.568 patiënten met COVID-19, van wie er 352 op de intensieve zorgen liggen. Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 24 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio's.

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 220.000 mensen in Nederland positief getest. Binnen twee maanden is het aantal gevallen verdrievoudigd. Op 1 september stond de teller op 71.000 positief geteste mensen.

Minister Wilmès test positief

Minister van Buitenlandse Zaken -en tot voor kort premier- Sophie Wilmès (MR) heeft positief getest op het coronavirus. Dat meldt ze op Twitter. "Een besmetting die wellicht plaatsgevonden heeft in familiekring, gezien de voorzorgsmaatregelen die ik buitenshuis heb genomen", schrijft ze. "De vermenigvuldiging van het aantal gevallen herinnert er ons helaas aan dat niemand veilig is. Zorg voor jezelf en vooral voor mekaar."

Minister Wilmès geeft mee dat ze vermoedelijk besmet is geraakt in de privésfeer (familiekring), maar VRT-journalist Jan Balliauw merkt op Twitter op dat haar Oostenrijkse collega ook positief heeft getest. Beiden waren eerder deze week op een EU-top van minister van Buitenlandse Zaken. 

Wilmès is lang niet de enige prominente politica die de afgelopen weken positief testte op COVID-19. Eerder bleken ook al onder meer Brussels minister-president Rudi Vervoort, Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt, minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet en Waals minister van Onderwijs Caroline Désir besmet.

Ze is ook niet de eerste excellentie in de federale regering: staatssecretaris voor onder meer Digitale Agenda Mathieu Michel, een partijgenoot van Wilmès, testte op 9 oktober al positief.

Opgelijst: welke steun krijgen de cafés en restaurants die nu een maand dicht moeten?

"Het is een gitzwarte dag voor de horeca." Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen zuchtte eens diep toen de strengere maatregelen bekend werden. Want zijn sector is (opnieuw) zeer zwaar getroffen: cafés en restaurants moeten een maand de deuren sluiten. Er werden "ruimschootse compensaties" beloofd, maar wat weten we al over die steunmaatregelen? 

Lees hier meer: 

Vanaf maandag moeten restaurants en cafés een maand lang de deuren sluiten, alleen eten afhalen is nog mogelijk. Voor sportclubs betekent dit dat ook hun kantine niet meer open mag. Stijn Naessens, sportief verantwoordelijke bij KFC Mandel, spreekt van een “heel structureel probleem met enorme impact. Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Voor het eerst in zeven maanden weer voorstellingen in Antwerpse Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg in Antwerpen heeft voor het eerst in zeven maanden weer zijn deuren geopend voor het grote publiek. Vandaag is er een reeks voorstellingen van de Studio 100-productie "Nachtwacht: Het Vampierenbal" gestart.

De eerste voorstelling begon om 10 uur. "Zes procent van de mensen die een ticket kochten is niet komen opdagen. Doorgaans is dat drie procent, dus geen significant verschil met hoe het voor de coronacrisis was. Het lijkt er dus op dat mensen zich daar niet meteen door laten afschrikken. Maar we hebben dit weekend zes voorstellingen, dus het blijft afwachten", zegt CEO Jan Van Esbroeck van de Sportpaleis Group.

Er worden tijdens de voorstelling geen dranken verkocht, de vestiaire is dicht en er is ook geen pauze voorzien. "Een theaterbezoek is terug herleid naar de essentie: mensen komen naar de voorstelling kijken en gaan dan weer weg. Zo elimineren we elk risico en kunnen bezoekers superveilig en relaxt van de show genieten."

De overheid besliste gisteren dat voor concertzalen en theaters de bestaande protocollen gelden tot 23 oktober, maar ondertussen wel opnieuw zullen worden geëvalueerd. "Dat was niet echt een hoera-bericht voor onze sector, maar we zijn ervan overtuigd dat we dankzij de maatregelen van ons goedgekeurde Covid Event Risk Model een bezoek aan onze zalen in alle veiligheid kunnen laten verlopen."

De Sportpaleis Group kreeg een uitzondering waardoor er toch meer dan 200 mensen theatervoorstellingen mogen bijwonen in de Antwerpse Stadsschouwburg, het Capitole in Gent en het Ethias Theater in Hasselt. Er mogen nu tot 1.440 mensen per voorstelling binnen. "Moest nu volgende week toch beslist worden dat de 1,5 meterregel tussen bezoekers terug wordt ingevoerd, dan kunnen we niet meer open blijven", besluit Van Esbroeck.

Archieffoto

Bekijk hier de coronacijfers in jouw gemeente

Onze kaart met het aantal besmetting per gemeente heeft een update gekregen. De kleurenschaal is aangepast, om meer nuance in de (steeds hogere) cijfers toe te laten. De kaart kleurt hierdoor minder donkerblauw, maar dat betekent dus niet dat de besmettingen plots afnemen. 

Klik op het artikel hieronder om de kaart te raadplegen:

Niet alleen het coronavirus eist slachtoffers, ook uitgestelde zorg

Diabetespatiënt Marcel Van Hout moest zijn teen laten amputeren na een slecht verzorgde blaar. Hij wachtte om zich te laten behandelen in het ziekenhuis uit angst om besmet te raken met het coronavirus, zo vertelt hij in "Terzake". En het is geen alleenstaand geval. Het uitstellen van onderzoeken en diagnoses door corona leidt wel vaker tot meer ingrijpende behandelingen. Of erger. 

Klik op onderstaand artikel en lees meer:

Politie zal meer controleren en strenger optreden

De politie gaat méér en strenger controleren op het naleven van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Dat is beslist op overleg tussen de verschillende politiediensten in ons land. De federale politie zal de lokale diensten versterken. En er zal ook streng opgetreden worden. Vooral als het gaat om de maatregelen die erg duidelijk zijn, zoals de nachtklok.

Klik op onderstaand artikel en lees meer:

Film Fest Gent gaat ondanks extra coronamaatregelen door

Het Gentse filmfestival Film Fest Gent gaat, ondanks de corona-epidemie en de strengere maatregelen die de overheid heeft aangekondigd, door. Dat meldt de organisatie.

"Wat zijn het onzekere en moeilijke tijden, voor ons allemaal. We leven mee met iedereen die getroffen is", klinkt het in een persmededeling. "Het hele Film Fest Gent-team is opgelucht dat het festival straks zijn tweede week kan ingaan. Onze buitenbar Cafellini gaat na het weekend dicht, maar het hart van het festival - de films die erom smeken om op een groot scherm vertoond te worden, de collectieve filmbeleving en de broodnodige steun aan de creatieve industrie - blijft gevrijwaard."

Film Fest Gent gaat dus verder, met heel strikte coronamaatregelen, benadrukt de organisatie. "Maar met onnoemelijk veel ruimte voor de verbondenheid die cultuurbeleving ons schenkt", klinkt het nog.

Archieffoto
Nicolas Maeterlinck

Costa Rica heropent grenzen voor alle toeristen

Costa Rica heropent op 1 november zijn grenzen voor internationaal toerisme. Dat maakte de regering van het land vrijdag bekend.

Wegens de coronapandemie sloot Costa Rica in maart zijn grenzen. Het land heropende die midden oktober al voor inwoners uit zes andere Centraal-Amerikaanse landen. In november volgt de rest van de wereld.

Het weer toelaten van internationale toeristen zal de economie in Costa Rica weer aanzwengelen, verzekerde minister van Toerisme Gustavo Segura. Elke toerist die het land bezoekt, zet volgens hem "een reeks productieketens in gang" in onder meer de landbouw, de visserij, de handel, het transport, het toeristisch gidsen en de horeca.

Toerisme is een van de belangrijkste sectoren van de Costa Ricaanse economie: het vertegenwoordigt 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en genereert 60.000 directe en indirecte jobs. Vóór de coronapandemie bezochten jaarlijks meer dan 3 miljoen mensen Costa Rica.

Het land is zwaar getroffen door de coronapandemie. Alleen al de heropening van de grenzen voor toeristen uit de Verenigde Staten zou volgens de regering weer 80.000 banen die tijdens de crisis verloren gingen, creëren en zowat 1,5 miljard dollar aan inkomsten genereren tegen 2021.

Treinaanbod NMBS wordt niet teruggeschroefd, maar blijft "maximaal"

De NMBS houdt vast aan "een maximaal treinaanbod en een maximale treinsamenstelling". Dat zegt een woordvoerder van de spoormaatschappij.

Het Overlegcomité besliste onder meer dat cafés en restaurants tijdelijk de deuren moeten sluiten, dat mensen het aantal nauwe contacten moeten beperken tot maximaal één persoon, dat er een nachtklok komt tussen middernacht en 5 uur, en dat telewerk weer de regel wordt.

Die nieuwe maatregelen hebben geen effect op de dienstregeling van de NMBS, zegt een woordvoerder. "Mensen die niet kunnen telewerken, moeten kunnen rekenen op het openbaar vervoer", luidt het. "De NMBS heeft de afgelopen maanden ingezet op een maximaal treinaanbod en een maximale treinsamenstelling ten bate van de veiligheid, en zal dat blijven doen om de veiligheid te waarborgen en mensen op hun bestemming te brengen." Bovendien blijven de scholen open, wat bij de lockdown in maart niet het geval was. Toen schroefde de NMBS het aanbod wel terug.

Wedstrijdwagens Ronde van Vlaanderen krijgen boodschap mee voor hulpverleners

De officiële wedstrijdwagens van Flanders Classics die morgen deel uitmaken van de koerskaravaan in de Ronde van Vlaanderen zullen een speciale boodschap meedragen. Op de motorkap van de auto's zal het woord "Bedankt" staan, als steun voor de hulpverleners die zich inzetten om coronapatiënten te helpen. 

De tekst zal gekleefd worden in spiegelschrift zoals dat ook het geval is bij interventievoertuigen.

Dit jaar geen kerstmarkten: veel begrip, maar ook schrik voor de gevolgen

Eind dit jaar zullen er geen kerstmarkten of wintermarkten georganiseerd mogen worden. Dat heeft het Overlegcomité gisteren beslist, het is één van de ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Heel wat lokale overheden hebben begrip voor de beslissing maar vrezen voor de impact op de lokale economie. “De Winterfeesten in Gent zijn een belangrijk evenement, wij hadden vorig jaar 2,5 miljoen bezoekers, dus dat betekent wel wat voor de lokale handel en de hotelsector”, zegt Gents schepen Annelies Storms. Voor de meeste steden is het ook een vrij definitieve beslissing want het verbod later terugdraaien wordt moeilijk. “Zo’n markt organiseren vraagt wel wat voorbereiding”, zegt Leuvens schepen Johan Geleyns. “Stel dat de situatie binnen een maand zou verbeteren, dan is het wat kort dag om alles nog op poten te zetten.” 

Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V): "Vergoeding op basis van omzet"

Minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) zegt dat er gisteren heel lang gediscussieerd is over de sluiting van de cafés en restaurants tijdens het overleg tussen de verschillende regeringen in ons land. "De restaurant en cafés hebben zoveel inspanningen gedaan. Ze zijn ook niet de oorzaak, we weten niet precies waar mensen besmettingen oplopen", zegt Crevits in "De ochtend" op Radio 1.

"De reden waarom er nu zo streng wordt opgetreden, is omdat de sociale contacten beperkt moeten worden voor een aantal weken om dan hopelijk richting Kerstmis weer wat meer soepelheid te kunnen geven. Daarom mogen we nog maar één nauw contact hebben en worden de plaatsen van sociale ontmoeting gesloten waar je niet met een mondmasker kunt samenzijn."

We gaan alles op alles zetten om de café- en restauranthouders te laten overleven. 

Hilde Crevits , minister van Economie en Werk (CD&V)

"Wat we nu doen is heel drastisch. Ik besef, als minister van Economie, ontzettend goed hoe zwaar dit inhakt op onze café- en restauranthouders. We gaan alles op alles zetten om hen te laten overleven. Dat zijn 30.000 ondernemers in Vlaanderen alleen al. We moeten hen door deze moeilijke periode heen halen."

"In Vlaanderen hebben we beslist om tussen te komen in de vaste kosten die de bedrijven hebben en die ze moeten betalen, ook al kunnen ze geen omzet draaien. De vergoeding zal tien procent bedragen van de omzet die ze hadden tussen 1 oktober en 15 november vorig jaar. We gaan dus niet meer forfaitair werken (dat betekent dat iedereen hetzelfde bedrag zou krijgen, red.). Samen met de federale maatregelen is dit een stevige duw in de rug."

Beluister hier het volledige gesprek met minister Crevits in "De ochtend" op Radio 1:

Royaltywachter van NOS over koning Willem-Alexander: "Enorme deuk in imago van verbinder"

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun vakantie in Griekenland afgebroken. Hoewel de vakantie binnen de geldende coronamaatregelen viel in Nederland, zorgde ze voor veel ophef. De Nederlandse regering had dinsdag immers nog opgeroepen om reizen naar het buitenland zoveel als mogelijk te beperken. 

Klik op onderstaand artikel en lees meer: