BELGA

Corona-uitbraak in Kruisem: "Besmette huisarts droeg niet altijd een mondmasker"

In de Oost-Vlaamse fusiegemeente Kruisem worden meer dan 100 patiënten van een huisarts getest. De arts droeg niet altijd een mondmasker en blijkt nu besmet te zijn met het coronavirus. De huisarts geeft aan onze redactie toe dat hij een fout gemaakt heeft, maar benadrukt dat hij sinds hij symptomen heeft, altijd een masker draagt. Huisartsenvereniging Domus Medica betreurt wat er gebeurd is, maar benadrukt dat het om een uitzondering gaat. "Stel je zorg niet uit, want dat kan zwaardere gevolgen hebben."

Volgens de contactopsporing zijn verschillende besmettingen in Kruisem terug te brengen op één bepaalde huisarts die zelf ook positief heeft getest. Alle patiënten die de laatste tijd langs zijn geweest in de praktijk van de dokter zijn gecontacteerd en worden nu getest in een speciaal daarvoor opgezet testcentrum. Het gaat om net iets meer dan 100 mensen.

"De huisarts volgde niet consequent de mondmaskerrichtlijn tijdens de consultaties met zijn patiënten", meldt burgemeester Joop Verzele (CD&V) in een persbericht. "Het niet volgen van de mondmaskerrichtlijn is in deze tijden onbegrijpelijk en onverantwoord. De huisarts is zich dan ook bewust van de feiten."

Het niet volgen van de mondmaskerrichtlijn is in deze tijden onbegrijpelijk en onverantwoord

De arts in kwestie geeft aan onze redactie toe dat hij niet altijd zijn mondmasker droeg, omdat hij er een soort allergische reactie op kreeg en zijn bril aandampte. Hij beseft nu dat dit fout was. Nadat hij symptomen kreeg en positief testte droeg hij het naar eigen zeggen wel altijd een masker.

De dokter betwijfelt daarom dat veel positieve gevallen aan hem kunnen worden toegeschreven en wil liever de resultaten van de testen afwachten. Hij benadrukt dat hij meteen de contactopsporing heeft verwittigd en heeft meegewerkt. Hij is van plan om zijn praktijk stop te zetten, omdat hij al bedreigingen heeft gekregen.

Aanschuiven voor een test in Kruisem. Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De vereniging van Vlaamse huisartsen, Domus Medica, betreurt wat er in Kruisem is gebeurd en benadrukt dat het om een uitzondering gaat. "We hebben al in mei een document met een aantal vuistregels voor veilige praktijkvoering naar de huisartsen gestuurd", zegt dokter Roel Van Giel van Domus Medica aan VRT NWS. "We weten ook dat de meeste huisartsen dit zeer nauwgezet volgen."

Bekijk hier de reactie van Domus Medica:

Videospeler inladen...

Stel je zorg niet uit, want dat kan veel zwaardere gevolgen hebben

Doordat de coronacijfers niet goed zijn, merkt Van Giel al dat er meer angst is bij mensen om naar een huisartsenpraktijk of een ziekenhuis te komen. Het voorval in Kruisem zou die angst kunnen vergroten. "We willen daarom benadrukken dat er echt alles aan wordt gedaan om het op een zo'n veilig mogelijke manier te organiseren", zegt hij. "Als je klachten of vragen hebt, neem contact op met je huisarts. Stel je zorg niet uit, want dat kan veel zwaardere gevolgen hebben."

Bekijk hier onze reporter Katty Allaert in Kruisem: "Huisarts overweegt om te stoppen met zijn praktijk"

Videospeler inladen...

Meest gelezen