Lakeland in Florida verkoopt witte zwanen die afstammen van een koppel dat ze ooit cadeau kreeg van de Britse Queen

De Amerikaanse stad Lakeland heeft tientallen witte zwanen verkocht, omdat ze kampt met een overbevolking van de diersoort. De zwanen stammen af van een koppel dat de stad ooit cadeau kreeg van de Britse koningin Elizabeth II. 

Zwanen zijn het symbool van Lakeland. Zeker al sinds 1923 leefden er zwanen in de stad, maar tegen 1953 waren ze allemaal opgegeten door alligators of ten prooi gevallen aan honden. Een vrouw uit Lakeland die in Engeland woonde, schreef toen een brief aan de koningin met de vraag om een koppel zwanen cadeau te geven aan de stad. 

In Groot-Brittannië zijn de meeste zwanen technisch eigendom van het koningshuis. Een van de koninklijke titels van de Britse Queen is "Seigneur of the Swans" of "Heer van de zwanen". De koningin ging akkoord, als de inwoners van Lakeland de transportkosten betaalden.

Het koppel zwanen deed het goed en zorgde voor een groot nageslacht. Omdat er nu te veel zwanen zijn, worden er af en toe dieren verkocht aan liefhebbers die bij een grote waterpartij wonen. Dat gebeurde al in 2014 en 2011. Nu zijn opnieuw 36 zwanen verkocht voor 400 dollar (341 euro) per stuk. De kopers zijn gisteren geselecteerd via lottrekking. De opbrengst van de verkoop gaat naar het voedselbudget voor de overige zwanen. Dat komt op zo'n 10.000 dollar per jaar (8.534 euro).

Meest gelezen