Streng waar het kan, de rest is jouw verantwoordelijkheid: zo gaat de politie de nieuwe regels controleren

De politie gaat méér en strenger controleren op het naleven van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Dat is beslist op overleg tussen de verschillende politiediensten in ons land. De federale politie zal de lokale diensten versterken. En er zal ook streng opgetreden worden. Vooral als het gaat om de maatregelen die erg duidelijk zijn, zoals de nachtklok.

Politieagenten in ons land mogen weer studeren. Gisteren besliste het Overlegcomité om de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus opnieuw te verstrengen. Er komt een nachtklok, de horeca gaat dicht en onze sociale contacten worden beperkt. Zo mogen we maar 4 mensen thuis op afstand ontvangen, en mag iedereen één zogenoemd "knuffelcontact" hebben. Hoe gaat de politie al die zaken controleren? Over die vraag zaten de politiediensten in ons land deze voormiddag samen.

We gaan de nodige aandacht besteden aan de vermoedelijke lockdownfeestjes die zouden kunnen opduiken

Nicholas Paelinck, voorzitter Vaste Commissie Lokale Politie

Op het overleg is eerst en vooral beslist dat er méér controles zullen komen. "Dat houdt in dat binnen de reguliere capaciteit zal voorzien worden om te controleren. Daarnaast zullen er weer specifieke coronapatrouilles de baan op gaan. In het kader daarvan kunnen we bijstand krijgen van de federale politie", zegt Nicholas Paelinck van de Vaste Commissie van de Lokale Politie.

De bedoeling is ook dat er streng wordt opgetreden. "Dat was gevraagd door het kabinet van Binnenlandse Zaken", zegt Paelinck.  Van een eerste sensibiliseringsfase is geen sprake. "Men kent de toestand zeer goed, de toestand is dramatisch, dus er is dan ook beslist om onmiddellijk op te treden", aldus Paelinck.

De politie heeft de prioriteiten bepaald, en die liggen vooral bij de maatregelen die eenvoudig te controleren vallen. "We gaan capaciteit steken in het toezicht op het sluiten van cafés en restaurants, het samenscholingsverbod van 4 personen, het toepassen van de avondklok van middernacht tot 5 uur en ook toezien dat er geen alcohol verkocht wordt na 20 uur", zegt Paelinck. "En we gaan ook de nodige aandacht besteden aan de vermoedelijke lockdownfeestjes die zouden kunnen opduiken."

Waar de maatregelen duidelijk zijn zullen we streng optreden, dat is het enige goede signaal

Vincent Houssin, voorzitter politievakbond NSPV

Bij de vakbonden is er begrip voor de beslissing om streng op te treden. Zeker als het gaat om bijvoorbeeld de nachtklok, of het sluiten van de cafés en restaurants. "De maatregelen zijn zeer duidelijk wat dat betreft. Daar zal dan ook streng opgetreden worden", zegt Vincent Houssin.  "We zullen meer controleren", beaamt Carlo Medo. "Dat is het enige goede signaal. Ik denk dat iedereen zich bewust is dat de volksgezondheid in gevaar is", gaat Vincent Houssin verder. "We gaan dus streng optreden en we hopen dat de gemeentebesturen en de parketten zullen volgen." Ter herinnering, een corona-overtreding kost u over het algemeen 250 euro. Wie voor de politierechter belandt riskeert nog meer.

Maar wat dan met die andere maatregelen, zoals het beperken van sociale contacten? Hoe kan de politie controleren dat u maar één persoon knuffelt? In het Canvas-programma "De afspraak op vrijdag" gisterenavond gaf minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) alvast toe dat handhaving op dat vlak niet evident zal zijn. "Er is al vaak beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de mensen", zegt minister Verlinden. "Het virus verspreidt zich via de gedragingen van mensen. Als we die gedragingen niet aanpassen, zal het zich blijven verspreiden." 

Bekijk hier wat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zei over handhaving tijdens het programma "De afspraak op vrijdag", en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Knuffelcontacten controleren, dat zal uiteraard moeilijk zijn. Dit gaat over zelfdiscipline

Carlo Medo, voorzitter politievakbond NSPV

Ook de politievakbonden geven toe dat niet alles zomaar makkelijk te controleren valt. "Wat er achter de muren van de huizen gebeurt, dat is natuurlijk niet evident", zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA. "Die knuffelcontacten bijvoorbeeld, dat zal uiteraard heel moeilijk zijn", vult Carlo Medo van politievakbond NSPV aan. "Daar zal het gaan over begrip en zelfdiscipline. Het is zeer moeilijk voor een politieambtenaar of medewerker om daar controle op te houden." Dat is ook iets wat de politietop inziet. "Dat is vooral de verantwoordelijkheid van iedere Belg. Maar het spreekt natuurlijk wel voor zich dat wij gaan controleren als er bepaalde feestjes op koten of appartementen worden ontdekt", zegt Nicholas Paelinck.

In elk geval vragen de bonden begrip voor de politie. "Mensen zijn coronamoe. En als ze gewezen worden op regels worden ze zenuwachtig. We merken dat meer en meer", zegt Medo. "De politie moet natuurlijk proberen om de orde te handhaven. Maar we willen niet dat het escaleert. Er is echt begrip nodig want ik vrees dat er anders onnodige conflicten komen tussen de burgers en de politie", aldus Medo.  

Meest gelezen