Nederlandse koning Willem-Alexander breekt vakantie in Griekenland af na ophef

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun vakantie in Griekenland afgebroken. Ze laten dit weten via de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", laat het koningspaar weten. Ze komen vandaag terug naar Nederland.

Gisterenmiddag werd bekend dat het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig naar Griekenland was gevlogen, waar ze een vakantiehuis hebben. De reis viel binnen de geldende coronamaatregelen in Nederland, maar zorgde toch voor ophef omdat de Nederlandse regering deze week nog had opgeroepen om niet naar het buitenland te reizen tijdens de herfstvakantie. Dat de koning dat dan wel deed met zijn gezin, viel niet in goede aarde in het Nederlandse parlement. 

De vakantievilla van de Oranjes ligt op de Peloponnessos, het grootste schiereiland van Griekenland. Daar geldt voor Nederland code geel, wat betekent dat het toegestaan is om ernaar toe te reizen. Maar dinsdag riep de Nederlandse regering nog op om zo weinig mogelijk te reizen. Veel Nederlandse politici vinden dat de reis van de koning afbreuk doet aan de boodschap van het kabinet. Ze snappen niet dat premier Rutte dit toegelaten heeft.

We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima

De koning met zijn gezin zullen in de loop van de avond weer in Nederland zijn. "We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij", laat het koningspaar weten via de Rijksvoorlichtingsdienst. 

Premier Rutte wist van de reis van het gezin, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst. "De premier heeft altijd ministeriële verantwoordelijkheid", meldt de dienst. 

Het is een enorme deuk in zijn imago als verbinder. 

Kysia Hekster, Koninklijk Huis-verslaggever van de NOS

Volgens Kysia Hekster, de Koninklijk Huis-verslaggever van NOS, is het ongezien dat de koning zijn vakantie afbreekt. "Het is een enorme deuk in zijn imago als verbinder. Blijkbaar heeft hij zelf niet bedacht dat het niet zo'n goed idee was en dat het zo'n uitstraling zou hebben", aldus Hekster. "Dat heeft hij niet goed ingeschat."

Het is niet de eerste keer dat er discussie ontstaat over een vakantie van het koningspaar in Griekenland. Afgelopen zomer werden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in verlegenheid gebracht door een vakantiefoto die in het land was gemaakt, waarop ze te weinig afstand hielden van een restauranthouder.

Meest gelezen