Bart De Wever vanmorgen bij de start van de Ronde van Vlaanderen.

Bart De Wever (N-VA) over sluiten restaurants: "Doodjammer, denk niet dat zij verantwoordelijk zijn voor die infecties" 

Burgemeester van Antwerpen en N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt de sluiting van de restaurants "dood- en doodjammer". "Cafés en feestzalen, daar discussieer ik niet over, maar ik geloof niet dat de restaurantsector verantwoordelijk is voor die infecties", zegt hij.

Vanaf morgen gaat in heel het land de horeca dicht, enkel afhaalmaaltijden mogen nog aangeboden worden. Het is wellicht de meest ingrijpende nieuwe maatregel om de stijgende coronacurves om te buigen. 

Vooral de sluiting van de restaurants valt De Wever zwaar. Hij heeft het over een beslissing die "heel moeilijk te begrijpen valt". "Ik betreur dat heel erg, voor mij had dat niet gemoeten", zegt de Antwerpse burgemeester. "Maar je moet compromissen maken met het federale niveau en de andere regeringen. Ik kan alleen maar hopen dat het na die vier weken ophoudt, want ik denk niet dat de restaurantsector verantwoordelijk is voor die infecties."

Bekijk de korte reactie van Bart De Wever vanmorgen bij de start van de Ronde van Vlaanderen (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Cafés en feestzalen, daar discussieer ik niet over, maar restaurants, dat geloof ik persoonlijk niet. Ik ben in contact met veel restauranthouders. Ik voel dat de verontwaardiging groot is en dat men de legitieme vraag stelt: waarom hebben we al die investeringen en al die moeite gedaan? Net nu we opnieuw beginnen te draaien, krijgen we de kous op de kop, terwijl niemand kan aantonen dat we een haard van infecties zijn. Ik geloof dat ook niet, ik ga wel eens op restaurant en zie hoe zorgzaam ze dat doen."

Ik kan alleen maar hopen dat het na die vier weken ophoudt

Bart De Wever (N-VA)

De beslissing is genomen in het Overlegcomité, waarin alle regeringen van ons land vertegenwoordigd zijn. Dat de sluiting van de horeca vooral lastig lag bij de Vlaamse regering -met de N-VA in de coalitie- erkende minister-president Jan Jambon (N-VA) al. In het wekelijkse zaterdaginterview van "De ochtend" op Radio 1 had hij het over de moeilijkste beslissing van zijn carrière.

Bekijk hieronder dat gesprek met Jan Jambon van gisteren (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Zijn partijgenote Zuhal Demir, Vlaams minister voor onder meer Toerisme, sprak vrijdag op Twitter over een "uppercut" voor de Vlaamse toeristische sector en horeca. "Ik krijg dit niet uitgelegd", zei ze.

Meest gelezen