Koning Willem-Alexander terug in Nederland na dag in Griekenland, premier Rutte: "Heb inschattingsfout gemaakt"

De Nederlandse premier Rutte zegt dat hij een verkeerde inschatting gemaakt heeft bij de vakantie van koning Willem-Alexander. Dat meldt NOS. Ondertussen is de koning al terug in Nederland. Hij was vrijdag met zijn gezin op reis vertrokken naar Griekenland, maar dat lokte veel protest uit, omdat de Nederlandse regering net had opgeroepen zo weinig mogelijk buitenlandse reizen te maken in strijd tegen het coronavirus. 

Rutte zegt dat hij op de hoogte was van de vakantie van de koning, maar hij heeft naar eigen zeggen te laat beseft dat de vakantie niet te rijmen viel met de recente aanscherping van de coronamaatregelen. "Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie", zegt de premier. Rutte is als minister-president verantwoordelijk voor de koning. Hij moet beoordelen of bij privéreizen van de koning naar het buitenland "het openbaar belang in acht wordt genomen". 

Koning Willem-Alexander en zijn gezin waren vrijdag met het regeringsvliegtuig naar Griekenland gevlogen, waar ze een vakantiehuis hebben. De reis viel binnen de geldende coronamaatregelen in Nederland, maar zorgde toch voor ophef omdat de Nederlandse regering dinsdag nog had opgeroepen om niet naar het buitenland te reizen tijdens de herfstvakantie. Dat de koning dat dan wel deed met zijn gezin, viel niet in goede aarde bij het Nederlandse parlement.

Enkele uren na de landing in Griekenland lieten koning Willem-Alexander en koningin Máxima weten dat ze hun reis zouden afbreken en terugkeren naar Nederland. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", liet het koningspaar weten. 

Omdat het regeringsvliegtuig toen al terug naar Nederland vertrokken was, vlogen ze een dag na hun aankomst terug met een Boeing 737 van de KLM. Die landde gisteren om 20.01 uur op de luchthaven van Schiphol, meldt NOS. Iets na 21.00 uur kwam het gezin per auto aan op paleis Huis ten Bosch. 

Meest gelezen