Liveblog: Jambon roept op om coronamaatregelen op te volgen, Weyts wil strengere maatregelen voor de scholen

Minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de Vlamingen op om de strengere coronamaatregelen goed op te volgen. Voor federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) zijn er drie maatschappelijke prioriteiten: de ziekenhuizen, het openhouden van de scholen en het laten draaien van essentiële bedrijven. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil strengere maatregelen voor het leerplichtonderwijs, maar wil wel dat alle scholen openblijven. Intussen blijven de coronacijfers zorgwekkend stijgen. Lees alle updates over de coronapandemie in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo: "Ziekenhuizen, scholen en esentiële bedrijven zijn prioriteiten"

De sluiting van de horeca komt er niet omdat cafés en restaurants in de fout gegaan zijn, maar omdat het in de huidige toestand essentieel is om sociale contacten te vermijden en die contacten vinden in de horeca plaats. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) in "Het Journaal". De maatschappelijke prioriteiten zijn de ziekenhuizen, het openhouden van de scholen en van essentiële bedrijven.

Lees meer in dit artikel:

Minister-president Jambon roept iedereen op de coronamaatregelen op te volgen

In een videoboodschap roept Vlaams minister-president Jambon (N-VA) iedereen op om de strengere coronamaatregelen te respecteren. Dat is nodig om het virus te overwinnen, zegt hij. "We moeten doortastend ingrijpen, anders dreigt er een ware  ramp. Een volledige lockdown willen we ten alle prijze vermijden."

"Zorg, economie, onderwijs en samen-leven zijn onze prioriteiten. Die moeten we veilig stellen. Om onze vrijheid te heroveren moeten we vandaag en de komende weken doorbijten", aldus Jambon.

Lees meer in dit bericht:

Weyts wil strengere regels voor onderwijs

Er komen strengere maatregelen voor het lager en middelbaar onderwijs. Minister van Onderwijs Ben Weyts gaat dat morgen voorleggen aan de onderwijskoepels. "Voor het leerplichtonderwijs willen we schakelen naar een hoger veiligheidsniveau met strengere veiligheidsmaatregelen", legt Weyts uit aan VRT NWS. "Wat mij betreft mét het openhouden van de scholen voor alle jongeren, voor alle leerlingen in heel Vlaanderen."

Ik wil dat de scholen openblijven. Ook voor de tweede en derde graad


Momenteel is het leerplichtonderwijs nog in code geel. Bij code oranje zouden sommige middelbare scholieren slechts week om week naar school mogen komen, maar minister Weyts wil strengere maatregelen waarbij de scholen toch openblijven. "De kleur van de regenboog maakt me niet uit", zegt Weyts daarover. "Ik wil dat de scholen openblijven. Ook voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs."

Het hoger onderwijs gaat wel minstens in code oranje. "We gaan naar een maximumcapaciteit van een vijfde in de auditoria", zegt hij. Al wordt er wel een uitzondering voorzien voor eerstejaarsstudenten. "Ze hebben geen sociaal netwerk en komen van het secundaire onderwijs. Daar beperken we de capaciteit tot de helft van de auditoria." Onderwijsinstellingen zijn vrij om nog strenger te zijn. De UGent bijvoorbeeld kiest voor code rood met alleen afstandsonderwijs.

Herdenking van overleden Italiaanse dokters

In het Noord-Italiaanse Lombardije zijn de dokters herdacht die overleden zijn tijdens de coronacrisis in maart en april. De plechtigheid ging door in de buurt van Varese. De namen van 179 overleden artsen werden geschreven op marmeren platen. Lombardije was het epicentrum van de eerste coronagolf in Europa. Tot enkele dagen geleden doorstond Italië de tweede golf vrij goed, maar nu stijgt ook daar het aantal besmettingen snel. 

Videospeler inladen...

Duizenden Tsjechen op straat tegen coronamaatregelen

In de Tsjechische hoofdstad Praag zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen van de regering. De politie gebruikte het waterkanon en traangas om de betogers uit elkaar te drijven toen die gewelddadig werden. Minister van Volksgezondheid Prymula veroordeelde de minachting van de betogers tegenover de zorgverleners. "Als resultaat gaan we honderden extra besmettingen hebben", zei hij.

Tsjechië telt 170.000 coronabesmettingen en 1.400 overlijdens door COVID-19. Het land heeft momenteel het hoogste aantal besmettingen op 100.000 inwoners in Europa (828,4). België staat op de tweede plaats met 700,8 besmettingen op 100.000 inwoners.

Videospeler inladen...

Meer dan 200.000 coronaslachtoffers in heel Europa

In heel de Europese Unie, plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en het Verenigd Koninkrijk zijn meer dan 200.000 mensen gestorven aan het nieuwe coronavirus. Dat blijkt zondag uit de nieuwste cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Er zijn 4,8 miljoen bevestigde besmettingen.

Groot-Brittannië kent de meeste dodelijke slachtoffers (43.579), voor Italië (36.474), Spanje (33.775) en Frankrijk( 33.392). België staat op de vijfde stek (10.392), gevolgd door Duitsland (9.777).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) telt intussen zowat 7,8 miljoen besmettingen en bijna 255.000 dodelijke slachtoffers in Europa. In die cijfers zijn ook onder meer Rusland en Oekraïne bijgerekend.

Ziekteverzuim onder personeel dreigt Brusselse ziekenhuizen in problemen te brengen

Het netwerk van Iris Ziekenhuizen en het UZ Brussel vrezen dat ziekteverzuim onder het personeel in de komende weken wel eens voor problemen kan zorgen. De tweede golf begint te wegen op het personeel dat zelf ook vaker ziek is, al dan niet door COVID-19.

Door het ziekteverlof, de quarantaines, het ouderschapsverlof door corona, het opnemen van uitgestelde vakanties en het opnemen van de overuren die gemaakt werden om de afwezigheid van andere collega's op te vangen wordt het erg moeilijk om alle activiteiten in onze ziekenhuizen te behouden. Zeker omdat er deze zomer door uitgestelde studies geen nieuwe gediplomeerde verplegers zijn afgestudeerd", zegt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen. Daarbovenop komt nog dat de testcentra ook heel wat mensen, vooral interimkrachten, opeisen. Dus uit die groep valt ook weinig personeel op te halen.

Meest gelezen