Opnieuw enkele honderden betogers in Puurs, verdachte die vrijdag door de betoging reed vrijgelaten

In Puurs hebben opnieuw enkele honderden mensen betoogd, voornamelijk uit rechtse en Vlaams-nationalistische hoek, ondanks een verbod van de burgemeester. Ze willen hun ongenoegen uiten over een gewelddadig incident, waarbij een tiener aangevallen werd door enkele jongeren met een migratieachtergrond. Vrijdag was er ook al een betoging en ontstond oproer toen een autobestuurder door de menigte reed. De bestuurder is vrijgelaten, maar het onderzoek loopt nog.

Volgens de cijfers van de politie waren er op de betoging 200 mensen aanwezig. Op de beelden is te zien dat er onder meer mensen zijn van de radicaal-rechtse organisaties Voorpost en Schild & Vrienden.

Beau Siebens, de 15-jarige jongen die het slachtoffer werd van de aanval, was ook aanwezig op de betoging. Hij werd vorige week zondag bestolen en geslagen nabij de lokale bibliotheek. Een filmpje van die aanval werd druk gedeeld op sociale media. "Het is een beetje lastig,  je denkt daar veel aan", zegt Siebens aan VRT NWS. "Maar veel steun, veel mensen voor mij, dat is heel lief hé."

Maar veel steun, veel mensen voor mij

Beau Siebens, slachtoffer

Ook zijn moeder Sabrina Polfliet was er bij. "Het maakt mij niet uit of ze van Vlaamse afkomst zijn, of allochtonen zijn, Chinezen, al komen ze van Mars, dat maakt mij niet uit", vertelde ze aan VRT NWS. "Dit moet stoppen. Kinderen moeten weer vreedzaam met elkaar kunnen omgaan. "

De protestmars vandaag verliep -ondanks het verbod- zonder incidenten. Er werden enkele speeches gegeven en nadien volgde een optocht door het centrum van Puurs. Rond 15.30 uur werd de optocht ontbonden en keerde de rust terug.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vrijdag was er ook een betoging met enkele honderden manifestanten. Toen reed een autobestuurder met hoge snelheid door de menigte. Bij het incident vielen geen gewonden. De wagen, met drie inzittenden, kon onderschept worden.

Volgens de advocaat van een van de passagiers werden ze belaagd door betogers en waren ze in paniek weggereden. De twee passagiers mochten na verhoor beschikken. De bestuurder werd vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter en die heeft beslist dat hij niet wordt aangehouden.

Het verder onderzoek heeft volgens het parket voorlopig geen ernstige aanwijzingen aan het licht gebracht waaruit zou moeten blijken dat de verdachte doelbewust op de betogers zou zijn ingereden. Het onderzoek wordt wel voortgezet. 

Meest gelezen