Videospeler inladen...

Premier De Croo: "We hebben drie prioriteiten: ziekenhuizen, scholen en essentiële bedrijven openhouden"

In de aanpak van de coronacrisis hebben we drie maatschappelijke prioriteiten: de ziekenhuizen, het onderwijs en de essentiële bedrijven. Dat zegt eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) in "Het Journaal". "In onze ziekenhuizen hebben we driemaal zoveel mensen op intensieve zorg als op 18 maart, het begin van de lockdown."

De afgelopen dagen was er heel wat commotie over het sluiten van de horeca, vooral voor restaurants. De Croo zegt uitdrukkelijk dat het niet de schuld is van cafés en restaurants dat het virus om zich heen grijpt. "De situatie waarin we nu zitten is die van het virus dat overal is. In onze ziekenhuizen hebben we driemaal zoveel mensen op intensieve zorg als op 18 maart, het begin van de lockdown."

"Om onze ziekenhuizen in stand te kunnen houden, moeten we daarom alle niet-essentiële contacten vermijden. En cafés en restaurants zijn in essentie een plaats waar sociaal contact is, dat is niet hun fout. Het is een bijzonder moeilijke maatregel, maar een economisch herstel kan er alleen maar komen als de mensen gezond zijn", zegt De Croo.

"We zijn nu op een moment dat we een aantal maatschappelijke prioriteiten hebben. De ziekenhuizen is er een van. De tweede prioriteit is de scholen openhouden, de derde is ervoor zorgen dat onze essentiële bedrijven kunnen blijven werken. Die prioriteiten moeten we in stand houden, we gaan daar alles aan doen. Maar het gevolg daarvan is dat we aan alle Belgen moeten zeggen om tijdelijk geen niet-essentiële contacten te hebben."

Ik hoop dat we toch leren ten opzichte van wat andere landen doen

Over het sluiten van de restaurants verwijst De Croo ook naar het Nederlandse voorbeeld. Eind september is daar beslist om de restaurants open te houden met een sluitingsuur, maar twee weken later zegt minister-president Marc Rutte dat dat geen goede beslissing was, dat het niet gewerkt heeft. Daarom is deze week beslist de restaurants te sluiten. "Ik hoop dat we toch leren ten opzichte van wat andere landen doen."

De kritiek dat er vandaag een verschil is tussen de toestand in Vlaanderen en in Wallonië en Brussel, pareerde hij. "De vijand is het virus, niet de Franstaligen of Brusselaars. We leven in een klein land, en het duurt niet lang of het virus is overal."

De Croo waarschuwde ook dat er vanaf morgen een strikte handhaving zal zijn van de nieuwe maatregelen. Er zullen geen waarschuwingen komen, maar meteen boetes uitgeschreven worden, 250 euro voor burgers en 750 euro voor bedrijven. "Regel 0 is: gebruik uw gezond verstand", besloot hij.

Bekijk hier het hele gesprek met De Croo in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen