Urk, in de Nederlandse Bijbelgordel

Corona of niet, het meest christelijke dorp van Nederland, Urk, gaat op zondag naar de kerk: "Net nu extra belangrijk"

"Ik vind in deze wel dat het Woord (van God) wel echt belangrijk is, want anders wordt het wel echt kil als je elkaar niet meer ziet", zegt Alberdine Hakvoort. Net als duizenden andere inwoners van Urk, het meest christelijke dorp van Nederland, trekt ze vandaag naar de kerk. Daar zitten soms tot 250 mensen samen, terwijl in de rest van Nederland een beperking geldt tot 30. 

Urk op een zondag, dat is rust en naar de kerk gaan. Het dorp met zo'n 20.000 inwoners telt maar liefst 24 kerken, die allemaal een of andere scheuring van de protestantse kerk vertegenwoordigen: gereformeerd, hervormd, vrijgemaakt, hersteld: je vindt het op Urk allemaal. Urk is dan ook hartje Bijbelgordel, de gordel van streng christelijke dorpen die van noord naar zuid door Nederland loopt, langs de dichtbevolkte randstad heen. Dat er "op Urk" wordt gezegd, komt overigens omdat het dorp voor de inpoldering een eiland was, en dat eilandgevoel leeft nog sterk.

De voorbije weken kwamen de kerken in de Bijbelgordel in opspraak, nadat beelden waren uitgelekt van een kerkdienst in Staphorst, waar tot 600 mensen zonder mondmasker en luidkeels zingend bijeenkwamen. Het leidde tot vragen in het parlement en even leek het ernaar uit te zien dat kerken ook een maximum van 30 aanwezigen zouden opgelegd krijgen. Maar dat is niet gebeurd, door de grondwet: daarin staat (Artikel 6) dat "iedereen zijn levensovertuiging moet kunnen belijden." Met andere woorden: je kan eigenlijk niemand verbieden om naar de kerk te gaan. De verantwoordelijkheid ligt nu bij de kerken zelf. Op de meeste plaatsen blijft dat ook beperkt tot 30 mensen, maar in de Bijbelgordel, waar heel wat hele grote kerken staan, is dat niet zo.

(Lees verder onder de foto)

Meer dan dertig, maar wel inspanningen

Kwart voor tien, vanmorgen. 24 kerkklokken klinken door elkaar, want elk van de kerken roept zijn leden op om naar de dienst te komen. Honderden mensen, in het zwart gekleed. Kerken hebben ze hier op Urk niet alleen van alle strekkingen, maar ook van alle groottes. In de Eben Haëzerkerk kunnen zo'n 1.000 mensen binnen. Door corona worden die aantallen beperkt: niet tot 30, maar tot 250. 

30 is een generiek getal. 30 in een kleine kerk is veel meer dan 30 in ons groot kerkgebouw

Dominee A. Uitslag, Eben Haëzerkerk Urk

Op zaterdagavond heb ik een interview met dominee Uitslag, van de Eben Haëzerkerk. Hij ergert zich aan het beeld dat ontstaan is alsof de kerken in de Bijbelgordel zich niets aantrekken van de coronaregels. "We doen wel degelijk inspanningen. Mensen komen op uitnodiging, gezinnen en families hebben vaste plaatsen, zodat wij weten wie waar zit. Er is een gezondheidscheck aan de deur. Het aantal zangmomenten wordt drastisch ingekort. En we beperken natuurlijk ook het aantal kerkgangers: normaal zitten hier 1.000 mensen per dienst, nu 250." 250 is natuurlijk nog een pak meer dan de 30 in culturele centra van vergelijkbare grootte. 

"Er is tot nu toe geen bewijs dat kerkdiensten mee verantwoordelijk zijn voor de grote verspreiding van het virus. Ook toen we deze zomer nog meer vrijheid kregen, is het niet in de christelijke dorpen dat de besmettingsgraad toegenomen is. Hier op Urk zijn er zelfs relatief weinig besmettingen", gaat dominee Uitslag verder.

(lees verder onder de foto)

De Eben Haëzerkerk op Urk

Het is belangrijk dat de Woordverkondiging kan blijven doorgaan.

Inwoner van Urk

Toch zullen de kerken in de Bijbelgordel - niet alleen op Urk - ook vandaag weer in de rest van Nederland tot discussies leiden. Maar het grondwettelijke recht hebben ze wel aan hun kant. "Het is belangrijk dat de woordverkondiging kan blijven doorgaan", klinkt het in de straten van Urk. En de dominee is het daar mee eens: "Kerkdiensten zijn altijd belangrijk voor ons. Maar tegelijkertijd is het ook de plaats waar mensen mogen horen van de verlossing die er is in de Heere Jezus Christus, dat mensen genezen mogen worden van de grootste kwaal: de kwaal van de zonde. Door het reinigende bloed van de Heer Jezus. Dat is zeker in een crisistijd belangrijk om te horen.  Dat is een boodschap van hoop in deze moeilijke tijd", zegt de dominee. 

Corona of niet, op Urk wordt op zondag gebeden, gelezen en gevierd.

Beluister hieronder het gesprek vanuit Urk met Jeroen Reygaert in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen