Videospeler inladen...

Trump hitst fans opnieuw op tegen gouverneur van Michigan die streng coronabeleid voert: "Sluit ze allemaal op"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Michigan het publiek opgehitst tegen Democratisch gouverneur Gretchen Whitmer. Trump heeft al veel langer problemen met haar strenge corona-aanpak. Onlangs kon de FBI een plan verijdelen van een rechtse groepering om Whitmer te ontvoeren, maar Trump blijft de gouverneur bestoken. "Dit moet stoppen", reageert zij. 

"Jullie moeten jullie gouverneur ertoe brengen dat ze haar staat opent", riep de Republikeinse president Trump naar zijn aanhangers in de stad Muskegon, een vingerwijzing naar de coronamaatregelen die Gretchen Whitmer er heeft uitgevaardigd.  "Sluit haar op!", riepen zijn aanhangers vervolgens. Waarna Trump daaraan toevoegde: "Sluit ze allemaal op." 

Nochtans kent Michigan op dit moment een dramatische stijging van coronabesmettingen. Vrijdag waren er volgens het ministerie van Gezondheid meer dan 2.000 besmettingen, het hoogste cijfer sinds het begin van de pandemie. Maar Michigan is ook een belangrijke strijdstaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en daarom houdt Trump er toch grote campagnebijeenkomsten.

"Gevaarlijke retoriek"

Trump is al veel langer dan vandaag een felle criticus van het beleid van de Democratische gouverneur. Vorige week leidde een onderzoek van de FBI en van het ministerie van Justitie in Michigan tot de arrestatie van een tiental verdachten die Whitmer wilden ontvoeren. Ze worden ervan verdacht dat ze het parlement in Lansing wilden bestormen. "Ik geloof dat ze zei dat ze bedreigd werd", zei Trump, toen zijn aanhangers weer begonnen te roepen. "En ze gaf mij daar de schuld van!"

Dat is exact de retoriek die het leven van mij, mijn familie en van andere regeringsleden in gevaar gebracht heeft

Gretchen Whitmer, de Democratische gouverneur van Michigan

Whitmer beschuldigde Trump ervan dat hij tijdens de coronapandemie de woede heeft opgepookt bij een deel van de bevolking. Zo wakkerde hij in het voorjaar protesten tegen Whitmers maatregelen tegen het coronavirus aan en schreef hij op Twitter: "Bevrijd Michigan!"

Whitmer heeft al gereageerd op de uitlatingen van Trump. "Dat is exact de retoriek die het leven van mij, mijn familie en van andere regeringsleden in gevaar gebracht heeft. Het moet stoppen", schreef ze op Twitter.

"Misschien moet ik het land verlaten als ik verlies"

Vrijdag voerde Trump nog campagne in Macon in de staat Georgia. Daar noemde hij zijn Democratische tegenstander Joe Biden nog maar eens de "de slechtste kandidaat in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek". Spottend voegde hij eraan toe dat dat voor extra druk zorgt. 

"Kan je je voorstellen dat ik verlies? Dan moet ik zeggen: ik heb verloren van de slechtste kandidaat in de geschiedenis van de politiek. Ik ga me niet zo goed voelen dan. Misschien moet ik het land dan verlaten, ik weet het niet."

Videospeler inladen...

Protesten

Intussen verzamelen zich in de VS duizenden mensen om te protesteren tegen de benoeming van de conservatieve magistrate Amy Coney Barrett als rechter aan het Hooggerechtshof en tegen een mogelijke herverkiezing van president Trump.

De diepgelovige Amy Coney Barrett werd aangeduid om het progressieve icoon Ruth Bader Ginsburg op te volgen, die op 18 september overleed. De Amerikaanse president rekent op de meerderheid van de Republikeinen in de Senaat om de benoeming goedgekeurd te krijgen voor de verkiezingen van 3 november. Barrett is onder meer een fervente tegenstander van abortus.

Er worden meer dan 100.000 betogers verwacht, volgens de organisatoren van de Vrouwenmars 2020. Er zijn zowat 430 betogingen, van New York, Los Angeles en Chicago tot Ford Lauderdale in Florida. De betogingen zijn geïnspireerd op de betogingen die sinds 2017 ieder jaar plaatsvinden en die miljoenen betogers bijeenbrachten.

De benoeming van Amy Coney Barrett moet vanaf 22 oktober bevestigd worden door een stemming in de Senaat. Het Hooggerechtshof zou op dat moment zes conservatieve rechters op negen tellen, een stevige meerderheid.

In Washington kwamen zaterdag duizenden mensen samen om te betogen voor vrouwenrechten en tegen de benoeming van de conservatieve Amy Coney Barrett:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen