5 scholen in Ieper verplichten overal mondmaskers: "In de klas, eetzaal en op de speelplaats"

In Ieper moeten de leerlingen van de 5 middelbare scholen van het vrije net nu al constant hun mondmasker aandoen op school. "Enkel tijdens het eten mag het mondmasker even af", zegt Pieter Roets van het VTI in Ieper.

Veel leerlingen van de Sint-Maartensscholen zijn besmet of zitten in quarantaine thuis, omdat een van hun ouders of een broer of zus besmet is. Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), onderhandelt vandaag met de onderwijskoepels over eventuele strengere maatregelen voor middelbare scholen. Maar daar hebben ze in Ieper dus niet op gewacht. Alle ouders en leerlingen kregen gisteren al een bericht dat het mondmasker vanaf nu altijd en overal op school verplicht is.

"Het was een moeilijke beslissing, maar de leerlingen en leerkrachten begrijpen wel dat het nodig is", zegt Pieter Roets van het VTI in Ieper. "Het mondmasker mag enkel afgezet worden tijdens de lunch op school. Als leerlingen zich in de eetzaal willen verplaatsen, moeten ze weer hun mondmasker opzetten." 

Signaal geven

"Volgens het bestaande protocol mogen leerlingen tijdens de speeltijd hun mondmasker even afzetten", zegt Roets. "Maar we willen als school een signaal geven aan leerlingen, ouders en de gemeenschap. De cijfers stijgen in onze provincie razendsnel. Daarom is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. We moeten vermijden dat leerlingen weer permanent thuis les moeten volgen. Zeker voor ons is dat moeilijk, want wij bieden heel wat praktijklessen aan. Die kan je gewoonweg niet thuis organiseren."

Meest gelezen