AFP or licensors

Bedrijven die maaltijden aan huis leveren opnieuw overstelpt na verstrenging coronamaatregelen

Bedrijven die maaltijden aan huis leveren, worden weer overstelpt met bestellingen, nu de coronarichtlijnen opnieuw verstrengd zijn. Het gaat vooral om oudere mensen die voor hun maaltijden niet meer in dienstencentra terechtkunnen. Maar ook een jonger publiek heeft de weg gevonden naar cateringbedrijven, nu ze in het weekend niet meer op restaurant kunnen gaan. 

Bij heel wat cateringbedrijven staat de telefoon roodgloeiend nu de horeca een maand de deuren moet sluiten. Dat merkt ook Kristof Swennen van het bedrijf "Maaltijd aan huis" in Herk-de-Stad. "Dit weekend hebben we zo'n 10 tot 15 extra telefoontjes gekregen om maaltijden aan huis te leveren", zegt hij. "Het gaat dan vooral om oudere mensen die slecht te been zijn en niet meer zelf naar de winkel kunnen. Ze willen echt thuisblijven en zoveel mogelijk contact met andere mensen vermijden. Daarom contacteren ze ons."

Maar ook jonge mensen vinden hun weg naar de cateringbedrijven. "We merken dat jonge mensen nu meer bestellen dan de voorbije maanden," gaat Swennen verder. "Er zijn nu ook meer mensen die een menu voor de hele week bestellen, terwijl dat vroeger eerder voor 5 dagen was. Dat heeft natuurlijk te maken met de restaurants die toegaan."

Wij zien heel veel eenzame mensen
Krista Berings van Hoeve Gervan

"Het is niet de eerste keer dat we dit meemaken. Het is een herhaling van in het begin van het jaar, maar het is toch spannend", vertelt Krista Berings van Hoeve Gervan. "Vooral hulpbehoevende mensen komen bij ons aankloppen. Het gaat dan om senioren die in een dienstencentrum of opvangtehuis zitten. Normaal worden zij door het OCMW opgevangen, maar nu die dienstencentra weer gesloten zijn, loopt alles in het honderd voor die mensen en doen ze een beroep op ons om toch hun warme maaltijd te hebben."

De vraag naar maaltijden aan huis is enorm: op twee dagen kreeg het bedrijf er 120 nieuwe klanten bij. Dagelijks leveren ze maaltijden aan zo'n 2.000 mensen. "Maar we zitten nog niet aan onze limiet", voegt Berings eraan toe. "Wij zien heel veel eenzame mensen, vooral bij de senioren. Onze leveranciers doen hier en daar dus wel eens een babbeltje."

Meest gelezen