AFP or licensors

Politieactie tegen "islamistische haatzaaiers" en betere beveiliging voor scholen in Frankrijk na moord op leraar

In Frankrijk is een brede politieactie gestart tegen islamistische individuen na de moord op een leraar afgelopen vrijdag. Enkele radicale islamitische organisaties worden ook verboden. De Franse president Macron kondigde ook aan dat scholen beter beveiligd zullen worden.

Samuel Paty werd in de buurt van Parijs de keel doorgesneden door een Tsjetsjeense extremist, nadat hij in de klas spotprenten van de profeet Mohamed had getoond. Emmanuel Macron zegt dat de beveiliging van de scholen de hoogste prioriteit heeft. Hoe de scholen beveiligd zullen worden en wanneer de maatregelen ingaan, is niet bekend.

De Franse president wil ook snel "concrete actie" tegen organisaties of individuen die haatboodschappen verspreiden of hun steun betuigen aan de moordenaar van de Franse leerkracht die vorige week vermoord werd nabij Parijs.

Vandaag is alvast een brede politieactie gestart tegen tientallen individuen. Verschillende mensen zijn intussen al opgepakt. Onder meer een vader van een leerling van de vermoorde leerkracht is opgepakt. "Hij had opgeroepen tot actie tegen de leraar en zijn gegevens op het internet gedeeld", zegt correspondent Frank Renout in Parijs.

Een vijftigtal verenigingen, islamitische scholen en culturele verenigingen krijgen deze week ook inspecteurs over de vloer. Verschillende radicale islamitische organisaties worden ook verboden.  De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin noemde hen "vijanden van de republiek". Een van die organisaties die de regering wil verbieden, is het Franse Collectief tegen Islamofobie. De opgepakte vader had in zijn videoboodschappen online naar die organisatie verwezen en er de hulp van ingeroepen.

Gisteren kwamen in heel Frankrijk tienduizenden mensen op straat als eerbetoon voor de vermoorde leraar. 

Frankrijk in rouw, bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier onze reporter Steven Decraene vanuit Frankrijk in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen